FAKTA: Starbucks sælger for dyre kaffebønner til sig selv

Ifølge EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen har Holland givet særlige skattefordele til Starbucks, hvilket er ulovligt ifølge EU-regler for statsstøtte. Læs om skattesagen her:

* Sagen drejer sig om Starbucks europæiske selskab Starbucks Manufacturing, som sælger og distribuerer kaffe og andre produkter til kædens kaffebarer i Europa, Mellemøsten og Afrika.

* EU-Kommissionens undersøgelse viser, at de hollandske skattemyndigheder siden 2008 har givet Starbucks nogle skattefordele, som strider mod reglerne for statsstøtte.

* De ulovlige skattefordele skyldes ifølge kommissionen, at Starbucks betaler et stort beløb for rettigheder til viden om kafferistning til et andet selskab i kaffekoncernen, Alki, som er baseret i Storbritannien.

* Modellen er højst usædvanlig og betyder, at en del af det beløb, som Starbucks burde betale skat af i Holland, overføres til Alki, som hverken er forpligtet til at betale selskabsskat i Holland eller England.

* Dertil kommer, at Starbucks hollandske selskab har betalt overpriser for grønne kaffebønner til et helt tredje Starbucks-selskab, Starbucks Coffee Trading, som har hjemme i Schweiz.

* Derfor har EU-Kommissionen pålagt Holland at indkræve mellem 20 og 30 millioner euro i skat af Starbucks, hvilket svarer til mellem omkring 150 og 224 millioner kroner.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

Dagens Gossip