FAKTA: Statsministre bruger nytårstalen offensivt

Den første gang, en dansk statsminister holdt nytårstale, var i 1940. Her opfordrede socialdemokraten Thorvald Stauning i skyggen af Anden Verdenskrig danskerne til at holde fast i fællesskabet.

* Efter krigen blev det en fast tradition, at statsministeren holdt nytårstale til danskerne. I 1961 blev talen for første gang vist på tv.

* Nytårstalen giver statsministeren en sjælden mulighed for at tale uimodsagt til en stor del af nationen i 15 minutter. Det har skiftende statsministre brugt til at forklare regeringens politik, lancere nye politiske initiativer eller kritisere politiske modstandere.

* I 2002 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talen til at lancere sit opgør med "statsautoriserede smagsdommere":

- Der er tendenser til et eksperttyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat. Befolkningen skal ikke finde sig i løftede pegefingre fra såkaldte eksperter, der mener at vide bedst. Eksperter kan være gode nok til at formidle faktisk viden. Men når vi skal træffe personlige valg, er vi alle eksperter, lød det fra Anders Fogh Rasmussen.

* I 2011 brugte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talen til et opgør med den politisk ømtålelige efterløn:

- For alle jer, der er under 45 år, foreslår vi, at efterlønnen helt afskaffes. For resten af jer vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste af jer og mindst for de ældste, sagde Lars Løkke Rasmussen.

* Sidste år - der var valgår - sluttede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin tale med budskabet "Vi skal passe på det Danmark, vi kender". Dagen efter skød Socialdemokraterne en storstilet kampagne i gang med netop det slogan.

- Vi er på rette kurs. Det er nu, vi skal holde fast. Der er ikke plads til eksperimenter. Vi skal passe på det Danmark, vi kender, lød det fra Thorning.

/ritzau/

Dagens Gossip