Fakta: Sverige har jagtet ubåde siden den kolde krig

Private vragjægere meddelte mandag, at de i sidste uge fandt en fremmed ubåd tæt på østkysten i det mellemste Sverige.

Vragjægerne mener selv, at der er tale om en russisk ubåd. De siger, at ubåden tilsyneladende ikke har nogen skader, og at der på skroget er kyrilliske bogstaver.

Sidste efterår var de svenske myndigheder også på massiv ubådsjagt i Stockholms Skærgård, men dengang endte eftersøgningen uden resultat.

Det seneste års efterretninger om ubådskrænkelser vækker minder om 80'ernes ubådskrise, hvor Sverige blev kendt for at jagte ubåde. Kun én gang før er det lykkedes at få fingre i en af ubådene:

* Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms Skærgård, blev det den egentlige begyndelse på den såkaldte ubådskrise.

* 28. oktober 1981 gik den sovjetiske ubåd U-137 på grund ud for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden.

* I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i den sydlige del af Stockholms Skærgård. Jagten varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.

* I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.

* I august 1983 var der mistanke om en ubåd i ved Karlskrona.

* I februar 1984 var der mistanke om en ubåd samt fremmede dykkere i Karlskrona-området.

* I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.

* I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som i stedet var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.

* Der er i årene efter i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midten af 1990'erne efter den kolde krigs afslutning.

* I 2014 vågnede ubådskrisen igen, da svenskerne fik mistanke om, at en fremmed ubåd huserede i Stockholms Skærgård. Det svenske forsvar jagtede ubåden, men fandt den aldrig. Forsvaret har senere fremlagt beviser for ubådens eksistens.

* Ugen efter var der igen efterretninger om en ny ubåd, der blev fotograferet af en privatperson.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip