FAKTA: Teologer får altid sidste ord i Iran

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

Det ser ud til, at den reformvenlige fløj har vundet samtlige mandater i Teheran. Men selv hvis de får flertal i parlamentet, vil konservative antivestlige kræfter stadig have stor magt over landet.

Iran er en islamisk republik, og styreformen giver religiøse ledere afgørende indflydelse. Her kan du få overblik over de politiske magtgrene.

* Den øverste leder: Han udpeger chefen for retsvæsnet, halvdelen af Eksperternes Råd, kommandanterne for værnene i landets militære styrker og direktøren for det statslige radio og tv. Desuden leder han fredagsbønnen. Han godkender valget af præsident. I øjeblikket er ayatollah Ali Khamenei landets øverste leder.

* Præsidenten: Den næstøverste i landets hierarki. I praksis er han underlagt et præstevælde - i særdeleshed landets øverste leder. Alle præsidentkandidater skal godkendes af Vogternes Råd. I øjeblikket er Hassan Rouhani landets præsident.

* Regeringen: Medlemmerne udpeges af præsidenten, men skal godkendes af parlamentet.

* Parlamentet: De 290 medlemmer af parlamentet, Majlis, vælges direkte af befolkningen. Parlamentet kan foreslå og vedtage love. Alle love træder dog først i kraft, hvis de er bekræftet af Vogternes Råd, som skal godkende alle parlamentskandidater.

* Eksperternes Råd: Rådet har til opgave at udpege landets øverste leder, overvåge hans embedsførelse og om nødvendigt afsætte ham. Kun præster kan blive optaget, og kandidaterne skal godkendes af Vogternes Råd. Eksperternes råd har 88 medlemmer.

* Vogternes Råd er det mest indflydelsesrige organ. Det er sammensat af seks teologer, som udnævnes af den øverste leder, og seks jurister, som indstilles af retsvæsnet og godkendes af parlamentet.

Kilder: Ritzau

/ritzau/