FAKTA: Ti projekter får lov at bygge nær kysten

Skrevet af admin

30/10/2015

Dagens topnyheder

For at sikre vækst og turisme i danske kystområder er regeringen klar med en forsøgsordning, hvor ti projekter får dispensation fra de gældende regler.

Her er de ti projekter, der har fået grønt lys.

* Søndervig Feriepark i Ringkøbing-Skjern Kommune: Projektet består af 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på op mod en milliard kroner. Det forventes, at projektet vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger.

Under valgkampen lovede Lars Løkke Rasmussen (V), at netop det projekt ville få den nødvendige dispensation.

Aquapark Møn i Vordingborg Kommune: Projektet er et ferie- og oplevelsescenter samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil indebære en anlægsinvestering på cirka 1,3 mia. kr. Det forventes, at projektet vil tiltrække 13.000 ugegæster til de nye ferieboliger samt 75.000 dagsgæster.

Nordals Ferieresort i Sønderborg Kommune: Projektet består af to hoteller, op til 400 ferieboliger, to campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter, stisystemer med mere. Beregninger peger på, at Nordals Ferieresort vil kunne tiltrække 560.000 gæster om året, som primært vil komme fra Tyskland. Projektet ventes at koste cirka 1,3 milliarder kroner.

Safari Lodge Knuthenborg i Lolland Kommune: Projektet omfatter op til 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark. Det forventes, at projektet vil have cirka 40-50.000 årlige overnatninger.

Besøgscenter ved Stevns Klint i Stevns Kommune: Projektet omfatter et besøgscenter om Stevns Klint, der er udpeget som UNESCO Verdensarv. Derudover vil der blive etableret blandt andet naturlegeplads, stier og nye trapper. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod 50.000 turister årligt.

Blåvand Strandpark i Varde Kommune: Her vil man blandt andet bygge wellness-faciliteter, 50 luksusferielejligheder og restaurant samt en naturpromenade mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand. Projektet forventes at skabe en årlig omsætning på cirka 25 millioner kr.

Løkken Klithotel i Hjørring Kommune: et nedslidt hotel skal erstattes af et nyt hotel med 34 værelser. Derudover kommer der blandt andet konferencefaciliteter, restaurant og udsigtsplatform i klitterne. Projektet vil have en samlet investering på cirka 25 millioner kroner.

Øhavscenter Christiansminde i Svendborg Kommune: Projektet omfatter blandt andet en ny bygning med plads til undervisning med mere samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet. Det forventes, at projektet på årsbasis vil skabe 10.000 ekstra overnatninger og øge antallet af udenlandske overnatninger og dagturister.

Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på vandet flyttes ind på land og den offentlige adgang til kysten sikres.

New Nordic Coast i Gribskov Kommune: Her skal bygges nyt strandhotel og blandt andet en strandmole med havbad. Det forventes, at projektet vil tiltrække af 30-40.000 flere gæster om året til området. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på havet udgår.

Strandliv Fjellerup i Norddjurs Kommune: Projektet omfatter etablering af fire konkrete nedslag og sammenbindende forbindelse her i mellem på Fjellerup Strands 2,5 kilometer kyststrækning.

Der var i alt mere end 20 projekter, der levede op til kriterierne om at de skulle udvikle kyst- og naturturismen. Ud over de ti, der er kommet med i forsøgsordningen, vil to projekter kunne gennemføres inden for de gældende regler i Planloven og Naturbeskyttelsesloven.

Det drejer sig om Marielyst Pier i Guldborgsund Kommune og to kyststier i Odsherred Kommune.

Kilder: Erhvervs- og Vækstministeriet

/ritzau/