FAKTA: Tidligere attentatforsøg i Danmark

Her er en række udvalgte attentatforsøg i Danmark.

* 8. juni 2005: Daværende integrationsminister Rikke Hvilshøjs (V) private hjem bliver udsat for et brandattentat. Rikke Hvilshøj og familien er hjemme, da angrebet sker, men kommer ikke noget til. I en mail til medierne påtager en gruppe ved navn "Grænseløse Beate" sig skylden for forbrydelsen, som bliver forklaret med den "racistiske flygtningepolitik", som Danmark ifølge gruppen udøver.

* 1. januar 2010: En somalier bryder ind i Muhammedtegner Kurt Westergaards hjem og jagter ham med økse og kniv. Kurt Westergaard søger tilflugt i sit sikringsrum og tilkalder politiet, der passiviserer manden med pistolskud. Højesteret dømmer somalieren til 10 års fængsel og udvisning af Danmark.

* 10. september 2010: Tjetjeneren Lors Doukaev bliver anholdt i Ørstedsparken efter et brag på et af Hotel Jørgensens toiletter. Den etbenede Doukaev er ved at lægge sidste hånd på en brevbombe til Jyllands-Posten i Aarhus, da eksplosionen sker. Han idømmes 12 års fængsel i Københavns Byret.

* December 2010: Fire mænd anholdes umiddelbart inden et planlagt terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, heraf er de tre indrejst fra Sverige til Danmark bevæbnet med maskinpistol og pistol. PET mener, de havde til hensigt at dræbe så mange som muligt i bladhuset på Rådhuspladsen.

* 5. februar 2013: Formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard bliver udsat for drabsforsøg i sit hjem på Frederiksberg. Gerningsmanden affyrer skud mod Hedegaard, der dog ikke bliver ramt. Efter noget håndgemæng flygter attentatmanden.

14. februar 2015: Den svenske Muhammedtegner og kunstner Lars Vilks og den franske ambassadør er blandt gæsterne på Østerbro i København i kulturhuset "Krudttønden", der danner ramme om debatmødet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed". Debatmødet afbrydes af skyderi, og politiet betragter det som et attentatforsøg på Vilks.

/ritzau/

Dagens Gossip