FAKTA: Tidligere og kommende planer om dansk kulturkanon

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil have en liste over definerende kulturelle strømninger og bevægelser, der er grundstammen i dansk kultur. En såkaldt Danmarkskanon.

Kanonen skal være en samling af vigtige historiske elementer i dansk kultur, der kan give et mere håndgribeligt billede af, hvad dansk kultur bygger på.

* En kanon er "en beskrivelse, der tjener som rettesnor eller forbillede". Originalt brugt om de bibelske tekster, der var accepteret af kirken.

* Den tidligere borgerlige regering indførte i 2006 en række kanoner inden for emner som dansk litteratur, billedkunst og historie. De skulle anvendes i undervisningen i blandt andet folkeskolen.

* Kanonerne har efterfølgende fået kritik for at være irrelevante ud over i den fase, hvor indholdet blev diskuteret.

* Bertel Haarders Danmarkskanon skal indeholde immaterielle danske kulturværdier, der har haft størst effekt på det nuværende samfund.

* Bertel Haarder nævner selv højskolebevægelsen, andelsbevægelsen, kvindernes frigørelse og hvad han beskriver som "tillidskulturen" som potentielle kandidater til listen.

* Formålet med af lave en Danmarkskanon er at synliggøre, hvad der har skabt dansk kultur, som vi kender den i dag.

* En af bevæggrundene er samtidig, at en klarere forstået dansk kultur vil gøre det lettere for indvandrere at leve i og forstå Danmark.

* Danmarkskanonen skal skabes via en folkelig debat støttet af eksperter.

* De Konservative og Dansk Folkeparti støtter idéen, mens Socialdemokratiet mener, at det er et skjul for beskæringer i kulturen.

Kilder: Jyllands-Posten, Politikens forlag

/ritzau/

Dagens Gossip