FAKTA: Tre år efter opløsning får Egypten et parlament

Skrevet af admin

17/10/2015

Dagens topnyheder

Egypterne stemmer fra 17. oktober og to måneder frem ved parlamentsvalget, så landet inden nytår igen har en folkeforsamling efter militærets magtovertagelse.

En forfatningsdomstol opløste folkeforsamlingen i juni 2012, og siden har landet været uden parlament. Her følger fakta om valget:

* Parlamentet vil få 596 medlemmer, hvoraf 448 er uafhængige, mens 120 vælges ud af princippet om, at den med flest stemmer, vinder kredsen, resten taber. 28 medlemmer udpeges af præsidenten.

* Valget afholdes efter princippet om to runder og i to geografiske afdelinger, det sidste af hensyn til logistik og bemanding.

* Den første afdeling 17.-19. oktober omfatter blandt andet Kairo-forstaden Giza og storbyen Alexandria, Luxor og Aswan. Anden runde fra 26–27. oktober.

* Den anden afdeling 21-23. november omfatter blandt andet Kairo, Port Said og det uroplagede Sinai. Der holdes anden runde 30. november til 2. december.

* Adskillige partier og partialliancer er registreret hos valgkommissionen.

* Friheds- og Retfærdighedspartiet, som var Det Muslimske Broderskabs parti, var suverænt største parti i det seneste parlament med 37,5 procent af sæderne. I dag er partiet erklæret en forbudt terrorgruppe og stiller derfor ikke op.

* Det andet islamistiske parti, det salafistiske Hezb en-Nour eller Lysets parti, som vandt knap 28 procent af stemmerne i 2011, er på plakaten igen.

* Nour-partiet stiller dog kun op i to af fire hovedområder, hvilket partiet har forklaret med, at det ønsker "sammenhold i en svær tid" og "fair konkurrence".

* Der spekuleres i årsagen til, at partiet derved indskrænker sit valggrundlag, blandt andet om det er militærets og Sisis "krav" at begrænse Nours størrelse i parlamentet.

* Nour var - trods de fælles værdier - med til at vælte broderskabet fra magten, og partiet har før det kommende parlamentsvalg blandt andet støttet Sisis "kamp mod terror".

Kilde: Al-Ahram og al-Masry al-Youm

/ritzau/