FAKTA: Uber - samkørsel eller kontroversiel taxiapp?

Fagbevægelsen er klar til at gå i dialog med Uber, der leverer kørsel til et stigende antal brugere i Danmark.

Få her et overblik over ordningen.

* Uber er et amerikansk koncept, der bliver stiftet i 2009 af Garret Camp og Travis Kalanick. Sidstnævnte er i dag administrerende direktør i virksomheden.

* Ordningen går ud på, at kunden via sin mobiltelefon kan bestille en kørsel, der i snit er 20 til 30 procent billigere end en tur med taxi.

* Uber har flere kategorier, som afgør eksempelvis bilens standard og har betydning for kørslens pris.

* Før afhentning får kunden besked med foto af chaufføren og dennes navn samt bilens registreringsnummer.

* I december 2011 bliver Paris den første by uden for USA, hvor Uber bliver lanceret.

* Uber findes i 67 lande - heriblandt Danmark - og hundredvis af byer. Den er dog også blevet forbudt flere steder.

* Ubers service presser taxibranchen hårdt. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet 11 procent i løbet af tre år siden Ubers indtog.

* Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passager efterfølgende deler omkostningerne.

* Danske taxiselskaber mener, at Uber ikke overholder retningslinjerne for fair konkurrence, fordi Uber-chauffører ikke er underlagt samme reguleringer såsom forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre lovpligtige udgifter.

* Selskabet bag appen blev ved introduktionen til Danmark politianmeldt af Trafikstyrelsen, som mener, at Uber overtræder personbefordringsloven.

* Trafikstyrelsen anmeldte tjenesten for ulovlig taxakørsel, og godt et år senere har politiet indledt de første tre sager mod personer, der har transporteret andre via Uber. Politiet anser kørslen som piratkørsel.

Kilder: Uber.com, Børsen, Information

/ritzau/

Dagens Gossip