FAKTA: Værd at vide om mødet i Geneve

Den syriske opposition har torsdag meddelt, at den ikke vil mødes med det syriske regimes delegation, indil Damaskus tilslutter sig Geneve I-aftalen fra 2012.

På mødet besluttede man at arbejde for en overgangsregering i Syrien uden den nuværende præsident Bashar al-Assad.

Her kan du læse, hvad der er værd at vide om de forhandlinger, der foregår i Geneve nu.

* En stor, international fredskonference om borgerkrigen i Syrien startede onsdag i Schweiz. Konferencen går under navnet Genève II.

* Konferencen blev formelt indledt med deltagelse af diplomater og ministre fra flere end 30 lande. Den første dag endte i bitre meningsudvekslinger.

* Torsdag mødtes FN's særlige udsending i Syrien, Lakhdar Brahimi, med repræsentanter for den syriske præsident og oppositionen for at vurdere, om parterne er villige til at forhandle ansigt til ansigt.

* Fredag burde de regulære fredsforhandlinger ifølge planen begynde. FN's håb er, at forhandlingerne kan føre til, at man får indsat en politisk overgangsregering i Syrien.

* Den syriske regering sagde 27. november, at den gerne ville deltage i forhandlingerne. Men delegationen fra Damaskus har ikke i sinde at overdrage magten til nogen, og deres førsteprioritet er at bekæmpe terrorisme, lyder det.

* Syriens ledende oppositionsgruppe, Syriens Nationale Koalition (SNC), besluttede sig først langt senere, efter en afstemning 18. januar, at den ville deltage.

* SNC har siden truet med at blive hjemme fra forhandlingerne, fordi FN-chef Ban Ki-moon har inviteret Iran, der støtter Assad, med til konferencens førstedag.

* Kilder i den syriske opposition har tidligere sagt, at USA og Storbritannien truer med at indstille støtten - eller dele af støtten - til oppositionen, hvis den ikke møder frem til fredsmødet i Schweiz.

* Eksperter i Syrien-konflikten peger på, at ingen nærer reelle forventninger om, at konferencen fører til en egentlig politisk løsning eller en afslutning på borgerkrigen.

Kilder: BBC, AP, Reuters.

/ritzau/

Dagens Gossip