FAKTA: Verdens første flydende atomkraftværk

Det russiske atomagentur Rosatom planlægger til oktober næste år at påbegynde jomfrurejsen for det første flydende atomkraftværk, "Akademik Lomonosov".

Her kan du læse om projektet:

* Med "Akademik Lomonosov" er Rusland i færd med at bygge sit første af en stribe planlagte flydende atomkraftværker - såkaldte FNPP'er.

* Værkets to reaktorer på hver 35 megawatt kan levere strøm til omtrent 200.000 mennesker og bygges på en 144 meter lang pram, der føres af slæbebåde.

* Efter planen skal det nukleare brændstof påfyldes reaktorerne senere i år, og Akademik Lomonosov vil derfor indeholde beriget uran 235, når det efter planen i oktober 2017 passerer gennem de danske farvande.

* Efter alt at dømme skal kraftværket slæbes gennem den såkaldte "rute T", der går via Østersøen, Storebælt og Skagerrak.

* Det flydende atomkraftværk skal videre til Sibiriens nordlige kyst, hvor det efter planen skal forsyne lokalsamfund og offshoreindustrien med elektricitet og omdanne saltvand til drikkevand.

* Ifølge russerne er det bygget til at modstå alt fra kollisioner med andre skibe og nedstyrtende fly til storme og tsunamier.

* Værket ventes fuldt operativt i november 2019.

Kilder: Interfax, The Independent Barents Observer

/ritzau/

Dagens Gossip