FAKTA: Verdens største frihandelsaftale i støbeskeen

Fredag sluttede 13. forhandlingsrunde i det langstrakte arbejde med frihandelsaftalen TTIP.

Hvis handlen kan flyde frit over Atlanterhavet, vil det give større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser og dermed være milliarder værd i både Europa og USA, siger tilhængerne af aftalen.

* TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* EU-Kommissionen og USA indledte forhandlingerne om TTIP i 2013, og der har nu været 13 runder. Målet er nu at blive enige om en aftale i 2016, hvilket i givet fald er et par år senere end oprindelig forventet.

* En aftale skal gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet.

* Det betyder, at toldsatser bliver sat ned eller afskaffet, og der kommer fælles varestandarder, tekniske regler og godkendelsesprocedurer.

* TTIP skal være med til at sætte mere skub i Europas økonomi med større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser.

* Da forhandlingerne gik i gang, vurderede tænketanken CEPR, at en god TTIP-aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

* Kritikere siger dog, at de gevinster kun hentes ved at udvande EU's regler for blandt andet fødevarer og arbejdsrettigheder.

Kilder: EU-Kommissionen, CEPR, Dansk Industri

/ritzau/

Dagens Gossip