FAKTA: Vhs bankede betamax i 80'ernes store videokrig

Minderne om betamax- og vhs-bånd hører efterhånden en fjern fortid til. I dag har først dvd'er og siden streamingtjenester overtaget markedet for videoafspilning.

Enkelte steder lever de to formater dog stadig. Men nu får vhs-båndet endnu et dødsstød. Fredag er det kommet frem, at verdens formentlig sidste producent af maskiner til at afspille båndene, Funai Electrics, stopper produktionen helt.

Sidste år stoppede Sony produktionen af betamax-bånd.

De to formater, vhs og betamax, lå fra slutningen af halvfjerdserne og mange år frem i en intens krig om forbrugernes gunst. Her kan du se fakta om den store videokrig mellem de to:

* Sony lancerede sit betamax-bånd i 1975. Det blev hurtigt efterfuldt af JVC's vhs-bånd. Også andre virksomheder forsøgte sig med forskellige typer videobånd, men de forsvandt hurtigt fra markedet igen.

* Vhs er en forkortelse for "video home system".

* Betamax er en sammenskrivning. Sony forklarer selv, at ordet beta har tre betydninger: På japansk beskriver ordet selve optageteknikken, selve båndets vej gennem afspilleren ligner set oppefra det græske bogstav beta, og så minder ordet i udtale om det engelske ord "better" - bedre. Endelsen -max skal signalere storhed.

* Der opstod en decideret markedsføringskrig mellem de to virksomheder, da de to formater ikke kunne arbejde sammen og ikke kunne afspilles fra de samme maskiner.

* Betamax slog sig op på at levere bedre lyd og billede end vhs. Holdbarheden og mere optageplads på båndet var slagnumrene hos vhs.

* Mens betamaxbåndet over de næste mange år opnåede en vis succes, var det dog tydeligt på forbrugersiden, at vhs var det mest populære valg. De fleste videokøbere valgte at se Rambo, Star Wars og Indiana Jones på vhs frem for betamax.

* Vhs vandt kampen om forbrugerne. Men Sony fortsatte produktionen af betamax-bånd i mange år. Båndet opnåede en vis kultstatus blandt videoentusiaster, der hårdnakket insisterede på, at formatet var vhs overlegent.

* I 2002 blev produktionen af betamax-afspillere stoppet. Sidste år lukkede produktionen af båndene også.

* Nu bliver også produktionen af afspillere til vhs-bånd stoppet.

Kilder: BBC, Soundvenue, sony.net.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip