Faktas ansigtsløft vil give underskud flere år frem

Skrevet af admin

07/04/2016

Dagens topnyheder

Det tager kun fem minutter at handle i Fakta, men det tager betydeligt længere at finde et overskud fra kæden i Coops regnskab.

Fakta har styrtblødt kontanter de seneste år, men administrerende direktør for Coop, Peter Høgsted, er optimistisk.

I 2014 tabte Fakta omkring 100 millioner kroner, og det hul i jorden blev gentaget i 2015.

- Vi sov i timen, da vi under den sidste lukkelov havde søndag for os selv med Fakta. Der troede vi, at vi var dygtige, fordi vi lavede gode penge.

- Da vi så pludseligt skulle konkurrere med et slidt og nok også uddateret koncept i Fakta, var det en brat opvågnen i forhold til, at Fakta slet ikke var så stærk, som vi troede, siger Peter Høgsted.

Det satte gang i et større restrukturering af kædens omkring 400 butikker. Det koster mange penge, men efter et år har 100 butikker været igennem en opdatering og modernisering.

- Det tager lang tid, at komme igennem alle butikkerne. Men de butikker, vi har lavet om, kan vi se, at resultaterne er meget bedre end i de 320, vi ikke er nået til endnu. Det gør mig fortrøstningsfuld, siger Peter Høgsted.

Meget arbejde er dog stadig tilbage, og derfor vil der gå år, inden Fakta som kæde igen bliver en overskudsgivende forretning for foreningen Coop.

- Det giver en masse engangsomkostninger at modernisere og lukke de butikker, der ikke ligger godt nok. Så Fakta vil også give underskud i 2016. Jeg tror vi skal frem til nok 2017 eller 2018, inden der igen er overskud, siger Peter Høgsted.

Coop investerer en milliard kroner i 2016, hvilket er en stigning på små 20 procent i forhold til 2015. Pengene går til en større digitaliseringsplan og "modernisering af alle butikker med specielt fokus på Fakta".

Coop omsatte for 45,2 milliarder kroner i 2015, en stigning fra 44,7 milliarder kroner året før.

/ritzau/