Falsk tegnsprogstolk ved Mandela-ceremoni: Jeg var skizofren

En tegnsprogstolk ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela, der beskyldes for at være en bedrager, siger torsdag, at han havde en "skizofren episode", da han under ceremonien gestikulerede uforståeligt med armene.

Det skriver den sydafrikanske avis Johannesburg Star.

Tegnsprogstolken skulle oversætte talerne ved tirsdagens storslåede mindeceremoni for Nelson Mandela på Soccer City Stadium i Soweto, men han lavede blot uforståelige fagter med hænderne.

- Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg var alene i en meget farlig situation, siger Thamasanqa Jantjie, der kalder sin opførsel for et "pludseligt opstået angreb af skizofreni".

- Jeg forsøgte at kontrollere mig selv og lade være med at vise verdenen, hvad der foregik. Jeg er meget ked af det, siger tegnsprogstolken til Johannesburg Star.

Thamasanqa Jantjie mener, at det var upassende, hvis han havde havde forladt scenen, hvor han blandt andre skulle oversætte den amerikanske præsident Barack Obamas tale til tegnsprog.

- Ceremonien var af historisk vigtighed, og jeg følte mig forpligtet til at blive, siger han.

Det sydafrikanske oversættelsesinstitut oplyser, at de tidligere har modtaget klager over Thamasanqa Jantjie.

Den sydafrikanske regering har i kølvandet på anklagerne om bedrageriet iværksat en undersøgelse af sagen.

Hundredvis af regeringschefer, statsoverhoveder og berømtheder var til stede under mindeceremonien, der blev transmitteret til milliarder af tv-seere.

I USA finder man det "beklageligt", hvis tegnsprogsskandalen ender med at overskygge arrangementets budskab.

- Det ville være en skam, hvis opmærksomheden på en person på scenen på nogen måde fjerner fokus fra arrangements ånd og vigtigheden af præsident Mandelas arv, siger talsmand for det Hvide Hus Josh Earnest til reportere i Washington.

ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip