Falske dødsattester brugt i adoptioner

»Når der ikke er et folkeregister i Etiopien, og det kun kræver, at der møder tre vidner op og siger, at en person er død for at få en dødsattest, så er det et meget vanskeligt system at have med at gøre,« siger specialkonsulent i DanAdopt Mette Garnæs til DR.

De biologiske forældre skal underskrive og afgive vidneforklaring, hvis de skal bortadoptere et barn i Etiopien. Men hvis der kan fremvises en dødsattest på forældrene kan det medføre en hurtig og nem bortadoption.

En sagsbehandler, der ønsker at være anonym, fordi hun er blevet truet på grund af sit job, siger til DR Nyheder, at problemerne er kendt i Etiopien.

»I mange af tilfældene bliver børnehjemmene nødt til at dokumentere, at de biologiske forældre er døde, før de kan få lov til at gennemføre en bortadoption, og derfor fabrikerer de for det meste disse falske dødsattester og betaler vidner nogle håndører for at skrive under på, at den pågældende person er død,« fortæller hun.

Danadopt erkender, at man i flere tilfælde har fundet ud af, at etiopiske børn er kommet til Danmark på falske dødsattester, men Mette Garnæs mener ikke, at DanAdopt burde have stoppet adoptionerne fra Etiopien, da de fandt ud af, at der blev fabrikeret falske dødsattester i nogle af adoptionssagerne.

»Det er jo ikke noget, der sker sådan i flæng. Det er jo ganske få gange, det er sket. Og der har vi jo ageret på det, og vi gør alt for at sikre os, at det ikke sker igen,« siger Mette Garnæs.

Det overrasker UNICEF, at adoptionerne ikke er blevet stoppet.

»Jeg synes, at det er frygteligt. Det er jo igen en måde at omgå et af de problemer, der er omkring adoption, hvor det handler om, hvorvidt man adopterer et barn fra en familie, der rent faktisk eksisterer, eller om det er et reelt forældreløst barn,« siger generalsekretær Steen Andersen til DR.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip