Falske kontrakter: Ledige snyder med praktik

For de mange ledige, der frygter at havne i meningsløs aktivering, kan en fiktiv praktikplads være løsningen.

Fredag skriver Berlingske, at cirka 500 ud af 5.000 adspurgte virksomheder er blevet kontaktet af ledige, som vil indgå en falsk praktikkontrakt for at snyde kommunen og jobcenteret.

- Han spurgte, om jeg ikke bare kunne sætte en underskrift på, at han havde været der en måned. Så sagde jeg til ham: Så skal du også være her. Men det havde han da ingen planer om, fortæller Thomas Fest som driver firmaet Talk IP.

De ledige ønsker typisk at få papirer på, at de har været i praktik i en virksomhed i fire uger. På den måde undgår de at blive sendt i aktivering i deres kommune eller havne på et meningsløst kursus.

350 af de 5.000 virksomheder kender, ifølge Berlingske, til konkrete eksempler på disse proformaaftaler.

Alligevel opdager kommunerne kun sjældent, at de bliver holdt for nar. Kun tre ud af 25 kommuner fortæller, at de kender til snyderiet. Men snupper de en ledig, som har indgået en fire-ugers proformaaftale, koster det en måneds kontanthjælp.

Proformaaftalerne vækker harme hos de borgerlige partier, men hos Enhedslisten er der forståelse for svindlerne.

- Hvis det er sådan, at folk ind imellem har lyst til at undgå praktik og aktivering, så kan jeg godt forstå dem. Der er så meget tåbelig aktivering og tåbelig praktik, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Dagens Gossip