Fan: London-lejlighed var Hendrix' første rigtige base

Skrevet af admin

10/02/2016

Dagens topnyheder

Brook Street nummer 23 i Mayfair i London er ikke et hvilket som helst sted i den britiske hovedstad. I hvert fald ikke, hvis man er fan af den afdøde musiker Jimi Hendrix. Her boede den amerikanske musiker nemlig fra 1968 til 1969, og nu er lejligheden åbnet som museum.

Og en af dem, der helt sikkert skal besøge museet, næste gang han er i London, er 43-årige Claus Rasmussen fra Aarhus. Han arbejder til daglig som biolog, men er meget interesseret i og har et stor kendskab til musik fra 1960’erne.

Men det er ikke første gang, han er der. For i tilbage 1997 blev der sat en blå plade på muren ved Brook Street, hvor der stod, at Jimi Hendrix havde boet der.

Så der var Claus Rasmussen selvfølgelig forbi.

- På et tidspunkt havde han en dansk veninde, Kirsten Nefer, og de skulle mødes på Isle of Wight Festival i 1970, og der havde Jimi Hendrix lavet et håndtegnet kort over festivalpladsen. Og det kort lå i lejligheden og forskellige andre effekter.

- Så det var sjovt at se.

Men nu er lejligheden altså åben hele tiden, sat i stand og ombygget for knapt 24 millioner kroner. Penge som kommer fra de britiske lottopuljer eller private fonde.

Og det bliver interessant at se, mener Claus Rasmussen. For Jimi Hendrix, som døde 18. september 1970, 27 år gammel, var ellers på farten det meste af tiden og havde ikke rigtig en base.

- Han blev nærmest importeret fra USA til England, hvor han så blev stor sidst i 1966. Og i 1967 tog det fart med turneer rundt omkring i Europa og tilbage til USA.

- Han lejede for eksempel en lejlighed, som Ringo Starr var ejer af, med flere andre i London, men han havde altså ikke noget hjem for sig selv.

Så da han i 1968 flyttede hen i Brook Street, kunne han og hans kæreste, Kathy Etchingham, endelig indrette deres eget hjem og have det lidt mere privat, fortæller Claus Rasmussen.

- Så det har været hans base, indtil det hele gik amok i 1968, hvor han skulle på turné i USA næsten hele tiden og måtte lægge livet i London fra sig.

Og så er det fascinerende, at lejligheden er så lille, som den er.

- På den måde kan man se, at han og hans omgivelser ikke var meget anderledes end andre unge menneskers, når de flytter hjemmefra og prøver at leve af at spille. Det var små kår.

- Og hvis museet samtidig formår at samle nogle af de ting, som omgav Jimi Hendrix, hans pladesamling eksempelvis, så er der inspiration til at se, hvad der optog ham musikalsk.

Og der er ingen tvivl om for Claus Rasmussen, hvad der gør Jimi Hendrix så interessant.

- Den stemning, Jimi Hendrix formåede at formidle, med så begrænset en besætning, er for mig at se essensen af rock og rul.

/ritzau/