Fangeflugt sender irakisk sikkerhed i bund

Mandag blev to fængsler i landet angrebet, og mindst 41 personer blev dræbt. Samtidig lykkedes det flere end 500 fængslede islamister at flygte, flere af dem var topfolk fra al-Qaeda, og det har givet sikkerheden et ekstra tryk mod bunden, vurderer lektor hos Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen.

»Det er ret alvorligt, fordi det netop er nogle af de militante, der er sluppet løs. Det er nogle af dem, der er i stand til at lave alvorlige attentater på irakiske sikkerhedsfolk, så det vil blive en stor udfordring for det shiitiske styre og sikkerheden,« siger hun.

Helle Lykke Nielsen forklarer, at uroen i Irak blandt andet skyldes, at den shia-muslimske premierminister Nouri al-Maliki ikke giver den store gruppe af irakiske sunni-muslimer rettigheder og en stemme i irakisk politik. Det har givet den yderste højrefløj af ekstremistiske sunnier som eksempelvis al-Qaeda benzin på bålet til væbnet modstand. Samtidig medfører det, at de mere moderate sunni-muslimer føler sig så forurettede, at de bliver presset til at støtte ekstremisterne, påpeger hun.

»Derfor kan det meget let komme til at gå ud over de moderate, utilfredse sunnier, som kommer i klemme mellem de to sider,« uddyber hun.

Der er forlydender om, at flere af al-Qaedas topfolk, der undslap mandag, er på vej mod Syrien for at kæmpe mod præsident Bashar al-Assad og hans sikkerhedsstyrker. Det skaber frygt for, at deltagelsen i krigen i nabolandet blot bliver opvarmning til senere angreb tilbage i Irak, fortæller parlamentsmedlem Hakem al-Zamili, som sidder i Sikkerheds- og forsvarsudvalget.

»Disse terrorister vil tage til Syrien for at komme tilbage i al-Qaeda-organisationen og så vende tilbage til Irak igen for at udføre terrorangreb mod det irakiske folk,« siger han ifølge AFP, og den udlægning støttes af en anonym sikkerhedskilde.

»Mørke dage venter forude for Irak. Nogle af dem, der flygtede, er højtstående ledere i al-Qaeda, og operationen blev udført for denne gruppe af ledere. De personer, der flygtede, vil arbejde for at begå hævngerninger, hvoraf de fleste vil være selvmordsangreb,« lyder det.

Helle Lykke Nielsen mener, at al-Qaeda har vundet en klar sejr med fængselsaktionen, men hun tager et forbehold: man skal ikke tage for gode varer, at mange al-Qaedafolk er sluppet fri.

»Al-Qaeda har interesse i at sige, at der er kommet mange al-Qaedafolk ud, for så virker organisationen som stærk. Men også Maliki og regeringen har interesse i at sige det, for så har de en begrundelse for at slå endnu hårdere ned på sunni-muslimerne. Så det giver en sejr til al-Qaeda og en anledning til Maliki til at blive mere hårdhændet. De virkelige tabere er de moderate sunni-muslimer,« forklarer hun.

Juli har allerede nu slået en kedelig rekord. Med flere end 650 dræbte er det den blodigste måned i år, skriver AFP.

Dagens Gossip