Fanøs borgmester ønsker sig endnu flere penge til færger

Skrevet af admin

23/11/2015

Dagens topnyheder

Et væsentligt skridt i retning af et landevejsprincip. Sådan karakteriserer social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) de penge, regeringen lægger op til at afsætte til lavere priser på færgebilletter til en række danske øer.

Men spørger man Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V), er der et stykke vej igen, før de øer, der er afhængige af færger, har trafikal ligestilling.

- Et væsentligt skridt ville være et større beløb. Men en god begyndelse, lyder hans karakteristik af regeringens forslag.

Regeringen lægger op til at bruge 42 millioner kroner næste år og 85 millioner årligt fra 2017 og frem på at nedsætte priserne på færgebilletter til blandt andet Fanø, Samsø, Bornholm og Ærø.

Et fuldt landevejsprincip - altså at det koster det samme at sejle med færge som at køre den tilsvarende strækning i bil - vil koste 281 millioner kroner om året ifølge beregninger, som den tidligere SR-regering fik foretaget.

Erik Nørreby forklarer, at øerne havde håbet på en gradvis indførelse af landevejsprincippet. Men i og med at regeringen har tænkt sig at bruge 85 millioner kroner om året fremover, ser det ikke ud til at være på vej.

- Men det er da en start. Vi håber på, at vi fra næste år kan få en ny forhandlingsrunde, så vi kan komme nærmere landevejsprincippet, siger han.

Den tidligere SR-regering havde tænkt sig at bruge 133 millioner, et beløb, som Erik Nørreby kalder "mærkbart".

- Der mangler lige de 48 millioner oven i, siger han med henvisning til, at der i de lovede 85 millioner årligt indgår 48 millioner fra en tidligere vækstaftale - penge der så at sige var fundet på forhånd.

Da SR-regeringen spillede ud med 133 millioner til nedsættelse af færgetaksterne var nuværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) blandt dem, der fandt det for uambitiøst.

Venstre ønskede fuldt landevejsprincip, slog han dengang fast.

- Det er jo præcis det, vi har foreslået. Vi har sagt, at det er den model, at vi skal have, sagde han i et interview med TV Syd om landevejsprincippet.

/ritzau/