FARC indgår historisk aftale om jordreformer i Colombia

Der er i aftalen planer for en omfordeling af jord, som skal give fattige bønder adgang til mere og bedre landbrugsjord.

Forhandlingerne har i lang tid kun gjort små fremskridt og hverken regeringshæren eller den venstreorienterede guerillabevægelse har kunnet overholde våbenhvile.

På en pressekonference i Havana søndag aften meddelte parterne, at de var blevet enige om en »radikal omlægning af landbrugspolitiken til gavn for produktionen for småproducenterne«.

Chefforhandler for den colombianske regering, Humberto de la Calla, minder om, at aftalen kun træder i kraft, hvis der opnås en samlet fredsaftale.

»Ingenting er afgjort, før vi har opnået enighed om alt,« siger han.

Et krav om jordreformer var hovedårsagen til, at fattige bønder greb til våben i 1960’erne og dannede FARC.

Oprørsbevægelsen blev senere involveret i narkohandel og gidseltagninger for at skaffe penge til organisationen.

FARC har krævet, at store landområder skulle gives til landets fattige, men regeringen har ikke ønsket at tage land fra de private ejere.

Partener skal også finde en løsning på spørgsmålet om oprørsbevægelsens politiske rolle i fremtiden, en plan for endelig afslutning af kamphandlingerne, narkotikahandlen og erstatninger til ofrene i konflikten.

Colombias regering anslår, at omkring 600.000 er blevet dræbt i konflikten, mens 3,7 millioner er blevet drevet på flugt.

BNB/Reuters/AFP

Dagens Gossip