Farc og Colombias regering når ikke deadline for fredsaftale

Colombias Farc-oprørere siger torsdag, at det på ingen måde kan lade sig gøre at underskrive en fredsaftale med landets regering inden 23. marts, som forhandlerne satte som deadline for aftalen sidste år.

- Vi er enige med præsidenten i, at de nødvendige betingelser for en aftale ikke kan nå at falde på plads inden 23. marts, siger Farcs fredsforhandler, Joaquin Gomez.

Det siger han med henvisning til en udtalelse fra præsident Juan Manuel Santos onsdag, hvor præsidenten gjorde det klart, at han ikke vil underskrive en "dårlig aftale" blot for at overholde tidsfristen.

Ifølge Farc-forhandler Joaquin Gomez vil oprørsgruppen og den colombianske regering, som har holdt samtaler i Cubas hovedstad, Havana, siden november 2012, snarest muligt sætte en ny dato.

Parterne har gjort væsentlige fremskridt de seneste måneder og er nået til enighed om indtil videre fire betingelser for en aftale:

Retfærdighed for ofrene, en jordreform, at tidligere oprørere kan deltage i politik samt bekæmpelse af narkohandlen. Sidstnævnte har givet næring til konflikten i verdens største kokainproducerende land.

De to endnu uafklarede spørgsmål er, hvordan nedrustningen af den 52 år lange konflikt rent praktisk skal foregå, samt hvordan man skal ratificere den endelige aftale.

Torsdagens udtalelse fra Farc kommer samtidig med, at Røde Kors advarer om, at volden ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke trods de seneste fremskridt i fredsprocessen.

- Mens parterne endnu venter på afslutningen af den væbnede konflikt, føler mange colombianere stadig ikke effekten af de fremskridt, der er gjort under forhandlingerne i Havana, siger Røde Kors' direktør i Colombia, Christoph Harnisch.

- Befolkningen lider stadig under volden.

Røde Kors oplyser, at organisationen har registreret det samme niveau af vold i 2015 som i tidligere år, herunder bortførelser, mord, dødstrusler, voldtægter og landminer, der eksploderer.

Flere end 260.000 mennesker er blevet dræbt i den colombianske konflikt, mens 6,6 millioner mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem.

Farc blev grundlagt i 1964 og menes at have omtrent 7000 medlemmer.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip