Farlig brand pulser giftig røg op i luften nær Madrid

En kæmpe losseplads lidt syd for Spaniens hovedstad, Madrid, er brudt i brand og sender skyer af sort, giftig røg op i luften.

Lokale embedsmænd frygter, at røgen kan være skadelig for mennesker, og de frygter også, at branden kan rase i lang tid.

På stedet er der blandt andet millioner af bildæk.

Branden er i gang i Castilla-La Mancha-regionen. Lokalregeringen siger, at den har aktiveret en handlingsplan for at håndtere situationen.

Brandfolk og helikoptere arbejder på at slukke branden, som producerer giftig røg.

- Der er en giftig sky, der kan påvirke dele af den nærliggende by Sesena, hedder det i en erklæring fra lokalregeringen.

Sesena har omkring 20.000 indbyggere.

Lossepladsen strækker sig over et område på ti hektarer. Fredag formiddag var der ild i tre fjerdedele af lossepladsen, skrev Madrids redningstjeneste på Twitter.

Myndighederne har opfordret indbyggerne nær branden til at lukke døre og vinduer og til at forsøge at holde sig væk fra røgen.

Sent fredag eftermiddag var der ikke beordret evakueringer nogle steder.

De mange bildæk på stedet har ligget der i årevis. De første kom i begyndelsen af 1990'erne, da et firma begyndte at bruge pladsen som et midlertidig dæklager med henblik på genbrug.

Over årene er de ikke blevet genbrugt. Til gengæld har dæk hobet sig op, så der nu er tre meter høje bunker af millioner af dæk.

Miljøorganisationer har gentagne gange advaret om, at dækkene udgør en fare, og byen Sesena har levet med frygten for, at dækkene skal bryde i brand.

Brande i sådanne bunker af bildæk er erfaringsmæssigt svære at slukke. De kan brænde i måneder, endda år. For selv om det lykkes at slukke branden udefra, så kan det ulme inde i bunken, og der skal ikke meget til, før branden bryder ud igen.

I slutningen af 2015 besluttede både regionen Madrid og regionen Castilla-La Mancha, at dækkene skal destrueres. De besluttede, at opgaven skulle sendes i udbud.

Men processen er ikke begyndt endnu.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip