Farlig vulkan i Ecuador rumler til live

Ecuadors præsident, Rafael Correa, siger, han vil erklære nødretstilstand, efter vulkanen Cotopaxi lige syd for hovedstaden Quito er begyndt at sende store askeskyer mod himlen.

- Vi vil erklære nødretstilstand baseret på Cotopaxi-vulkanens aktiviteter. Hvorfor har jeg taget den beslutning? For at sikre ressourcer, for at kunne håndtere en potentiel faretilstand og for at mobilisere de nødvendige ressourcer, siger Correa.

Adskillige landsbyer er blevet evakueret, efter Cotopaxi har vist sig stadig mere aktiv, men der er endnu ikke meldinger om lavaskred. Men flere evakueringer er undervejs på sydsiden af vulkanen.

Den imponerende vulkan, der rager op i 5897 meters højde, anses for at være en af de mest truende vulkaner langs Sydamerikas Andesbjerge.

Det skyldes både dens størrelse og så den kendsgerning, at den er så tæt på Quito og andre folkerige byer. Provinsen Cotopaxi ligger godt 45 kilometer syd for Quito.

Der blev registreret flere mindre udbrud fra vulkanen fredag, efter den i årtier har været inaktiv.

I byen Lacatunga med cirka 170.000 indbyggere tudede sirener, mens folk nærmest panisk flygtede ud af byen efter at have pakket biler med mad og vand og husdyr. Det betød store trafikpropper.

- Jeg kørte nær Cutuchi-floden, og politiet kom ilende til med sirenerne i gang og advarede os, og de bevægede sig fra hus til hus for at få folk trukket med ud, fortæller en kvinde.

Men myndighederne anser endnu ikke faren for at være overhængende. De har udsendt advarslen gul - altså en begrænset fare - og meddelt, at den vil forblive der, så længe Cotopaxi rumler.

- Vi vil fastholde det samme alarmniveau, men eftersom der ikke er nogen lavastrøm, så er ordren til evakueringer kun af præventiv karakter, siger Pablo Morillo, der leder beredskabet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip