Farvel til fædrebarsel overrasker i regeringens egne rækker

Skrevet af BNB

04/09/2013
Til stor overraskelse for centralt placerede ligestillingspolitikere i regeringspartierne har regeringstoppen besluttet at opgive planerne om øremærket barselsorlov til mænd. I stedet skal der indføres en bonusordning, som belønner familier, hvor faderen tager orlov, med 3.000 skattefrie kroner om måneden.Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har kæmpet for øremærket barsel gennem en længere årrække, fastholder, at regeringen fortsat vil arbejde for mere ligestilling mellem fædre og mødre.»Vi har et mål om, at både mænd og kvinder tager barsel. Det står vi vagt omkring, men ud fra en samlet afvejning erkender vi nu, at at øremærket orlov til fædre ikke er det bedste redskab,« siger hun.Ifølge Mette Frederiksen ser regeringen en risiko for, at danske forældre samlet vil tage kortere forældreorlov, hvis man afsætter en del af orloven til fædrene. Altså at fædre ikke vil udnytte de uger, som er reserveret til dem.»Det er blandt andet et spørgsmål om mænd og kvinders overenskomstdækning, ligesom vi ved, at mange mænd er ansat i det private erhvervsliv, hvor fædrebarsel er mindre udbredt. Det har aldrig været vores intention, at noget af barslen skal bortfalde,« siger beskæftigelsesministeren.Udmeldingen ryster regeringens støtteparti, Enhedslisten, hvor ligestillingsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) betegner det som »et kæmpe tilbageskridt for ligestillingen«.Men også i regeringens egne rækker er overraskelsen stor. Mette Frederiksens egen partifælle, Rasmus Horn Langhoff (S), har som socialdemokratisk ligestillingsordfører har arbejdet ihærdigt for at få gennemført øremærket barsel til fædre, og han er dybt forundret over kovendingen.»Jeg respekterer beslutningen, men det er meget nyt for mig, og jeg har behov for at vænne mig til tanken,« siger han.Özlem Cekic, ligestillingsordfører i SF, fortæller, at det lille regeringsparti vl blive ved med at kæmpe for øremærket barselsorlov til danske mænd.»SFs holdning er den samme nu som før: Vi mener, at fædres ret til barselsorlov skal forbedres ved, at vi øremærker en del af barslen til dem,« siger hun i en skriftlig kommentar.»Vi har bare måttet konstatere, at vi står alene blandt regeringsparti­erne, og at holdningsforskellene er så dybe, at der ikke kan opnås enighed. SF vil fortsat arbejde for, at mænd på et tidspunkt kan få bedre barselsrettigheder ved hjælp af øremærket barsel, og vi håber, at fagbevægelsen og andre kræfter fortsat vil være med til at styrke og forbedre barselsmulighederne for mænd,« siger Özlem Cekic.Beslutningen om at opgive øremærket barsel er det tredje store tiltag på ligestillingsområdet, som regeringen har droppet. Tidligere har man opgivet forslagene om at indføre kvoter for kvinder i virksomhedsbestyrelser og om at forbyde købesex.

Mest læste i dag

Til stor overraskelse for centralt placerede ligestillingspolitikere i regeringspartierne har regeringstoppen besluttet at opgive planerne om øremærket barselsorlov til mænd. I stedet skal der indføres en bonusordning, som belønner familier, hvor faderen tager orlov, med 3.000 skattefrie kroner om måneden.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har kæmpet for øremærket barsel gennem en længere årrække, fastholder, at regeringen fortsat vil arbejde for mere ligestilling mellem fædre og mødre.

»Vi har et mål om, at både mænd og kvinder tager barsel. Det står vi vagt omkring, men ud fra en samlet afvejning erkender vi nu, at at øremærket orlov til fædre ikke er det bedste redskab,« siger hun.

Ifølge Mette Frederiksen ser regeringen en risiko for, at danske forældre samlet vil tage kortere forældreorlov, hvis man afsætter en del af orloven til fædrene. Altså at fædre ikke vil udnytte de uger, som er reserveret til dem.

»Det er blandt andet et spørgsmål om mænd og kvinders overenskomstdækning, ligesom vi ved, at mange mænd er ansat i det private erhvervsliv, hvor fædrebarsel er mindre udbredt. Det har aldrig været vores intention, at noget af barslen skal bortfalde,« siger beskæftigelsesministeren.

Udmeldingen ryster regeringens støtteparti, Enhedslisten, hvor ligestillingsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) betegner det som »et kæmpe tilbageskridt for ligestillingen«.

Men også i regeringens egne rækker er overraskelsen stor. Mette Frederiksens egen partifælle, Rasmus Horn Langhoff (S), har som socialdemokratisk ligestillingsordfører har arbejdet ihærdigt for at få gennemført øremærket barsel til fædre, og han er dybt forundret over kovendingen.

»Jeg respekterer beslutningen, men det er meget nyt for mig, og jeg har behov for at vænne mig til tanken,« siger han.

Özlem Cekic, ligestillingsordfører i SF, fortæller, at det lille regeringsparti vl blive ved med at kæmpe for øremærket barselsorlov til danske mænd.

»SFs holdning er den samme nu som før: Vi mener, at fædres ret til barselsorlov skal forbedres ved, at vi øremærker en del af barslen til dem,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Vi har bare måttet konstatere, at vi står alene blandt regeringsparti­erne, og at holdningsforskellene er så dybe, at der ikke kan opnås enighed. SF vil fortsat arbejde for, at mænd på et tidspunkt kan få bedre barselsrettigheder ved hjælp af øremærket barsel, og vi håber, at fagbevægelsen og andre kræfter fortsat vil være med til at styrke og forbedre barselsmulighederne for mænd,« siger Özlem Cekic.

Beslutningen om at opgive øremærket barsel er det tredje store tiltag på ligestillingsområdet, som regeringen har droppet. Tidligere har man opgivet forslagene om at indføre kvoter for kvinder i virksomhedsbestyrelser og om at forbyde købesex.