Farvel til veteran i Luxembourg: Ny koalition på vej

Efter 18 år på posten som premierminister i Luxembourg ser det ud til at være slut for Jean-Claude Juncker, som er tidligere chef for eurogruppen og regnes som en af dens grundlæggere.

Den luxembourgske storhertug har bedt den liberale leder Xavier Bettel danne en ny regering.

De tre partier i den nye koalition er Luxembourgs Demokratiske Arbejderparti (LSAP), Demokraterne (DP) og De Grønne (Dei Greng).

I en meddelelse skriver storhertugen, at han har "noteret sig de tre partiers vilje" og på den baggrund har "bedt Bettel danne en ny regering".

Det blev ellers antaget kort efter parlamentsvalget søndag, at Juncker ville fortsætte på posten.

Junckers konservative CSV-parti gik lidt tilbage og fik opbakning fra 33,6 procent af vælgerne ved søndagens valg. Ved valget i 2009 gik 38 procent af stemmerne til CSV.

Dermed mistede partiet tre af sine nuværende 26 pladser i parlamentet. Juncker sagde i en kort udtalelse efter valget, at han ville forsøge at danne en koalitionsregering.

EU's længst siddende premierminister havde op til valget været under et stort pres, og flere iagttagere talte om, at den siddende regering led af metaltræthed.

Samtidig nærmer arbejdsløsheden sig syv procent, og landets gæld er tredoblet i løbet af de seneste 15 år.

Parlamentsvalget i Luxembourg blev afviklet i kølvandet på en efterretningsskandale, hvor Juncker er blevet anklaget for ikke at have holdt hertugdømmets efterretningstjeneste i kort nok snor.

Skandalen har blandt andet indeholdt ulovlige telefonaflytninger, korruption og overforbrug.

Juncker har ikke villet påtage sig ansvaret for skandalen, men har indrømmet, at han har begået fejl.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip