Fascinerende luftfotos afslører: Sådan så dit barndomshjem ud i gamle dage

På hjemmesiden Krak finder man over 42.000 luftfotos af hele Danmark anno 1954, og med et par indtastninger er det nu muligt at se, hvordan eksempelvis ens hjemby eller barndomsgade har ændret sig på et halvt århundrede.

Bilederne er taget i maj 1954, hvor britiske fly fra Royal Air Force fløj over Danmark og knipsede ivrigt løs af landskabet nede på landjorden.

Du finder ingen Storebæltsbro eller Jyske Bank Boxen på de knivskarpe sort/hvid billeder, da de først så dagens lys meget senere, men udbygningen af de danske byer springer i øjnene, når man sammeligner de fascinerende før og efter-billeder.

De tusindvis af luftfotos har ifølge Aarhus Stiftstidende været opbevaret hos Flyvetaktisk Kommando i Kastrup, men er for nylig blevet scannet ind og gjort digitale af COWI, der har delt det omfattende billedmateriale på Krak.dk.

Læs også: Gamle københavnere lurer under jorden: Massegrave får asfalten til at krakelere

Derfor kan du nu tjekke en ældre version af eksempelvis dit barndomshjem ud, hvis det vel og mærke var bygget i 1954 - måske området dengang bestod af marker eller skov? 

Få svaret ved at trykke her, og søg dig frem til det sted, som du ønsker at kaste et fortidsblik på.

Oppe i højre hjørne af skærmen står der 'Hybrid etc' – tryk dér og på 'Luftfoto 1954' for at se fortiden i øjnene, da du nu let kan scrolle mellem de nyeste fotos fra sidste år og dem fra 'gamle dage'.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip