Fastelavnssminke-guide: Disse ansigtsmalinger er bedst og dårligst

I disse dage hopper tusindvis af spændte børn i kostumer og bliver malet i hovedet med ansigtsmaling for at fejre fastelavn. Men fastelavns-sminke er ikke altid bare fine farver, det kan også være kemi og allergi.  

Astma-Allergi Danmark har testet seks forskellige ansigtsmalinger. Testen peger på to vindere, og to taber. Mens de to andre placerer sig i midterfeltet. Det er Astma-Allergi Danmarks toksikolog Ewa Daniel, der står bag testen.

LÆS OGSÅ: Fastelavns-fælde: Pas på ansigtsmaling

Den første testvinder er Make-Up Sticks, som indeholder farverne: rød, gul, blå, grøn, sort og hvid - disse kan købes i BR og Toys'r'us til 30 kroner. Toksilogen anbefaler dem, fordi de hverken indeholder parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Make-Up Sticks opfordrer heller ikke til at børn skal allergitestes, samtidig lover produktet ikke noget, de ikke kan holde. 

Funny Face, som kan erhverves i BR og Toys'r'us til 100 kroner, er også udråbt som testvinder. Produktet indeholder farverne: hvid, beige, orange, brun, rød, gul, blå, grøn, sort og lilla. Her er igen hverken parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler, og emballagen opfordrer heller ikke forældre til at få deres børn allergitestet. Igen lover Funny Face ikke noget, de ikke lever op til.

Midterfeltet udgør blandt andet Rio Face Painting Make-up til 50 kroner fra Føtex. Her lyder dommen: Indholdstofferne er gode nok, men emballagen anbefaler, at man tester produktet på armen i 30-60 minutter - men der vil i stedet gå op til 48 timer før en allergisk reaktion kommer, vurderer toksikologen.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Midterfeltets næste produkt er Lyra Ansigtssminke blyanter basis til 89 kroner, som bl.a. kan købes på Lirumlarumleg.dk. Plusser: Ingen parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Minusser: Emballagen skriver, at blyanterne er dermatologisk testet, hvilket kan lyde som om, at sminken er uden risiko for allergi - men det er ikke tilfældet - da den slags tester kun involverer 30 personers reaktion.     

Som testens tabere står Grim "tout Ansigtsfarver" med farverne grøn, gul, hvis , rød, blå og sort, som kan købes i Panduro til 119 kroner. Det negative ved produktet er det konserverende stof Polyaminopropyl Biguanide, der er klassificeret som værende allergifremkaldende og medføre kontaktallergi. Også her nævner emballagen, at man kan lave en test på barnets hud i 30-60 minutter, men det tager op mod 48 timer før en allergisk reaktion viser sig.

Den anden testtaber er Eulenspiegel Clown til 90 kroner - købt i Panduro. Her er farverne: hvid, rød, gul og blå. Produktet indeholder ikke allergifremkaldende konserveringsstoffer, men deklarationen står med så små bogstaver, at det er besværligt at identificere farvestof-numrene. Æsken skriver, at "Im test sehr gut", men man undlader at nævne hvilken test - hvilket kan give brugerne en falsk tryghed, vurderer toksikologen. Også her anbefaler man at lave en hurtig test derhjemme - men som nævnt tager det ofte op til 48 timer, før reaktionen viser sig.      

Undersøgelsen er lavet i februar 2012, og derfor kan priserne have ændret sig.    

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip