Fastfood-kæder i New York skal droppe sulteløn

Skrevet af admin

23/07/2015

Mest læste i dag

Onsdag var en god dag for lavtlønnede ansatte i New Yorks mange fastfood-restauranter.

Et enigt panel udpeget af New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, sagde, at delstatens nuværende mindsteløn på 8,75 dollar i timen skal hæves til 15 dollar. En stigning på over 70 procent.

Forhøjelsen skal træde i kraft inden udgangen af 2018 i byen New York og derefter fra 2021 i resten af delstaten.

Cuomo har indikeret, at han vil følge panelets anbefaling.

- Hvilken stor, stor dag, sagde Cuomo på et pressemøde med lederne for en kampagne, der har agiteret for en mindsteløn på 15 dollar, fordi den gældende løn er for lav til at leve for.

En forhøjelse forudsætter accept fra delstatens arbejdsmarkedskommissær, men det menes at være en formalitet.

- Det her vil hjælpe hundredtusindvis af newyorkere, men det vil også gøre noget andet. For når New York reagerer, følger resten af delstaterne efter, sagde Cuomo på et møde, hvor panelets afgørelse blev fejret.

19-årige Harley Perez arbejder 30 timer om ugen på en fastfood-restaurant, men er afhængig af madkuponer for at kunne klare sig.

- Det er fantastisk. Jeg vil slippe for at blive holdt i et jerngreb af rudekuverter, og jeg vil være knap så afhængig af statshjælp, siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Siden 2009 har mindstelønnen i USA været på 7,25 dollar i timen. Stater og byer kan dog fastsætte deres egne. Omkring 30 af de 50 delstater har indført mindstelønninger, der er højere end den føderale grænse.

Bystyret i Los Angeles har netop besluttet, at fra 2020 skal en times arbejde mindst aflønnes med 15 dollar mod nu ni dollar. Omkring 600.000 vil få gavn af den beslutning.

/ritzau/Reuters