Fattigdomsgrænse: Så lidt skal du leve af for at være fattig

Man er fattig i Danmark, hvis man i tre år har levet for et beløb, som svarer til halvdelen af den gennemsnitlige indkomst. Sådan lyder et bud på en dansk fattigdomsgrænse, som et ekspertudvalg har arbejdet i et år på at finde frem til.

Det vil så i fald betyde, at 42.200 mennesker i Danmark er fattige. De lever op til definitionen om at have en indkomst under 103.200 kroner om året efter skat tre år i træk.

I Rådet for Socialt Udsatte opfordrer man regeringen til at anerkende fattigdomsgrænsen:

- Så fokus tages fra personeksempler og diskussioner om, hvorvidt der overhovedet findes fattige, og hen på at lave politikker, der aktivt forsøger at bekæmpe fattigdom som det samfundsmæssige problem, det tydeligvis er.

Det siger rådets formand Jann Sjursen, som har siddet med i ekspertudvalget.

Ifølge Rådet for Udsatte er antallet af langvarigt fattige danskere tredoblet på bare 11 år.

Derfor er der et stort behov for, at politikerne tager fat på at bekæmpe den voksende fattigdom i Danmark, lyder det.

- Rådet for Socialt Udsatte mener, at regeringen bør udarbejde en strategi til bekæmpelse af fattigdom, som indeholder ambitiøse mål og konkrete initiativer, siger Jann Sjursen.

Ekspertudvalget med økonomiprofessor Torben M. Andersen i spidsen blev nedsat for et år siden af socialminister Karen Hækkerup (S) for at se på grundlaget for en officiel fattigdomsgrænse i Danmark.

Regeringen vil nu igangsætte udarbejdelsen af en årlig redegørelse fra 2014, som skal følge udviklingen i gruppen af fattige.

Rådet for Socialt Udsatte mener, at den årlige afrapportering om udviklingen i fattigdom, som ekspertudvalget anbefaler, skal laves af en uafhængig instans og ikke af regeringen.

- Til gengæld skal regeringen forpligte sig til at reagere på afrapporteringen, og i den proces skal den inddrage og høre civilsamfundet, siger Jann Sjursen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip