»Fattigdomsgrænsen er helt til grin«

»At tale om fattigdom i Danmark giver ingen mening. Den her fattigdomsgrænse er helt til grin, for der er ingen fattige i Danmark,« siger han til BT.

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har siden maj sidste år arbejdet på at komme med et bud på, hvordan fattigdom kan opgøres i Danmark.

Ekspertudvalget definerer fattigdom som »en situation, hvor en person eller familie ufrivilligt har væsentligt dårligere livsvilkår sammenlignet med den øvrige befolkning, og hvor situationen skyldes mangel på ressourcer, herunder særligt økonomiske, er vedvarende, og hvor personen eller familien ikke eller kun i begrænset omfang har mulighed for selv at ændre situationen«.

Tjener man som enlig mindre end 103.200 kroner årligt efter skat, betegnes man som fattig, mens indkomstgrænsen for en familie på fire ligger på 237.000 kroner årligt efter skat.

Men det har ingenting med fattigdom at gøre, mener Joachim B. Olsen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

»Fordi det er efter skat, har man betalt for adgang til både sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet. Og desuden er det en relativ grænse, hvor man ser på, om folk har tjent mindre end 50 procent af medianindkomsten. Det vil sige, at der altid vil være fattige. Man kan i princippet tjene rigtig mange penge og alligevel betegnes som fattig, hvis resten af befolkningen begynder at tjene flere penge,« siger han til BT.

Spørgsmål: Hvornår er man så fattig?

»For mig handler fattigdom om, hvorvidt man får opfyldt sine basale behov. Har man tøj på kroppen, tag over hovedet og mad på bordet, er man ikke fattig, og der er ingen i Danmark, der ikke får de behov opfyldt. Der er store sociale problemer i Danmark, men det har ikke noget at gøre med økonomisk fattigdom,« siger Joachim B. Olsen.

Dagens Gossip