Favorit til LO-toppost vil hindre ny trepartsfiasko

Skrevet af admin

24/10/2015

Dagens topnyheder

Sporene skræmmer fra sidst. Men ikke desto mindre er fagbevægelsen klar til at tage imod en invitation fra regeringen, hvis den, som varslet i regeringsgrundlaget, indkalder til trepartsforhandlinger.

Det forsikrer Lizette Risgaard, nuværende næstformand i hovedorganisationen LO og fra på tirsdag formentlig organisationens nye formand.

- LO-fagbevægelsen har den holdning, at vi altid kommer, når der bliver kaldt. Og nogle gange også før, der bliver kaldt, siger Lizette Risgaard.

Sidst, en regering forsøgte sig med trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter, hed statsministeren Helle Thorning-Schmidt (S). Året var 2012, og målet var at finde fire milliarder kroner ved at øge danskernes arbejdstid.

Det blev blandt andet diskuteret, om helligdagen store bededag skulle sløjfes.

Det blev som bekendt ikke til noget. Forhandlingerne kollapsede, da det stærke fagforbund Dansk Metal sendte en meddelelse ud om, at forbundet ikke ville være med til at droppe helligdage og feriefridage.

Dengang sagde den nu afgående LO-formand, Harald Børsting, at timingen var dårlig. Fagbevægelsen havde svært ved at forklare sine medlemmer, at de skulle arbejde mere i en situation, hvor der stadig var høj ledighed oven på finanskrisen.

Lizette Risgaard understreger, at hun vil gøre, hvad hun kan for at undgå at gentage fiaskoen.

- Det, jeg vil gøre klar til, er at sikre stærke mandater fra LO's medlemsforbund, sådan så når regeringen inviterer, ved vi, hvor vi sætter foden ned og siger hertil og ikke længere, siger hun.

- Den sidste trepartsforhandling har givet rigtig meget stof til eftertanke, og der er ingen tvivl om, at man både på Christiansborg og i fagbevægelsen er blevet meget klogere på, hvordan vi vil gøre det næste gang.

Regeringen lægger op til, at trepartsforhandlingerne skal omhandle uddannelse, konkurrenceevne, at flere kommer i job og sikre, at det danske arbejdsmarked kan håndtere udenlandsk arbejdskraft.

Hvad det konkret vil komme til at betyde for lønmodtagerne - om der for eksempel igen bliver tale om at øge arbejdstiden eller afskaffe helligdage - vil Lizette Risgaard ikke give et bud på endnu.

Men hun lægger ikke skjul på, at det er vigtigt for fagbevægelsen at nå et resultat.

- Det er klart, at over for modparten, uanset om det er arbejdsgivere, regeringen eller EU, skal man kunne levere. Ellers lukker døren, og så går der rigtig lang tid, før man er interessant at tale med igen. Der skulle vi nødig nå til.

- Men det er ikke for alt i verden, at vi ønsker at gå ind ad den dør, tilføjer hun.

- Hvis vi skal være med til at løfte samfundsudfordringerne, så skal det ikke være lønmodtagerne, der skal betale. Der skal være balance i tingene.

/ritzau/