FBI betalte flere millioner for at få adgang til iPhone

Skrevet af admin

22/04/2016

Dagens topnyheder

Det amerikanske forbundspoliti (FBI) betalte en ordentlig bunke penge for at skaffe sig adgang til en krypteret iPhone, der havde tilhørt en af gerningsmændene bag en massakre i Californien sidste år.

Ifølge FBI-chef James Comey løb regningen for at knække koden til telefonen op i mere end en million dollar - 6,6 millioner kroner.

Comey blev på en sikkerhedskonference i London spurgt, hvor dyrt det havde været at skaffe adgang til den omtalte iPhone, som producenten Apple nægtede at hjælpe med at låse op.

- Meget (dyrt, red.). Mere end jeg kommer til at tjene i den resterende del af dette job, hvilket er syv år og fire måneder. Men det var - efter min mening - det hele værd, lød det fra FBI-chefen.

Ifølge offentlige tal fra FBI og andre amerikanske myndigheder er James Comeys årsløn 183.300 dollar. Så uden en lønforhøjelse eller bonus vil Comey komme til at tjene 1,34 millioner dollar frem mod sit kontraktudløb.

Dermed har FBI formentlig betalt den største sum nogensinde for ved hjælp af hacking at skaffe adgang til elektronik. I hvert fald i sager, som offentligheden har kendskab til.

USA's justitsministerium sagde i marts, at det var lykkedes at bryde ind i den afdøde gerningsmands telefon med hjælp fra en tredjepart.

Forinden havde myndighederne gentagne gange bedt Apple om at låse attentatmand Syed Farooks telefon op, men Apple ønskede af principielle årsager ikke at give myndighederne adgang til telefonens data.

Skyderierne i Californien var angiveligt inspireret af Islamisk Stat, og FBI har derfor været interesseret i at få adgang til Farooks telefon for eventuelt at få indblik i, hvordan ekstremistgruppen arbejder og rekrutterer.

En række selskaber, der normalt betegnes som Apples konkurrenter, støttede formelt it-giganten i sagen. Det gælder blandt andre Google, Microsoft, Facebook og Snapchat.

/ritzau/Reuters