FBI havde mistænkt terrorbror i kikkerten

Den 26-årige Tamerlan Tsarnajev, som døde af sine kvæstelser efter en skudduel med politiet torsdag nat, blev i 2011 indkaldt til en samtale med FBI efter et tip fra en udenlandsk regering om, at han muligvis havde forbindelse til ekstremistiske grupper. Det fremgår af en erklæring, som det amerikanske forbundspoliti har offentliggjort.

Ifølge henvendelsen fra udlandet fremgik det, at Tamerlan Tsarnajev er tilhænger af radikal islamisme og stærkt troende, og at han havde ændret sig drastisk siden 2010, hvor han ifølge erklæringen fra FBI forberedte sig på at forlade USA for at tage til kaukasusregionen og slutte sig til en af de mange islamistiske grupper, som opererer der.

Men selv efter at have tjekket hans rejseaktiviteter, diverse databaser samt internetsider og interview med hans familie fandt FBI ingen tegn på terroraktivitet, »hverken i ind- eller i udlandet, og disse resultater blev overbragt til den udenlandske regering i sommeren 2011,« siges det ifølge CNN i FBIs erklæring.

Afsløringen af at det tilsyneladende lykkedes Tamerlan Tsarnajev og hans bror, Djokhar Tsarnajev, som blev anholdt lørdag nat, at flyve under myndighedernes radar, har allerede affødt kritiske spørgsmål i USA.

Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Michael McCaul fra Texas, der også er formand for House Homeland Security Committee, siger til CNN, at han »er foruroliget« over, at han er røget under radaden. Samtidig med at han roser FBI for indsatsen med at opspore gerningsmændene, siger han:?»Hvis han var på radaren, og de lod ham forsvinde ud af syne, er det bestemt et spørgsmål, jeg vil interessere mig for,« siger Michael McCaul.

Brødrenes far, Anzor Tsarnajev, der bor i Moskva, og som i øvrigt har beskrevet sin yngste søn Djokhar som en engel, bekræfter ifølge CNN overfor det russiske statslige nyhedsbureau RIA, at FBI har opsøgt hans sønner i USA, mens brødres mor Zubeida fortæller den russiske avis Russian Today, at den nu tilfangetagne 19-åriges lillebror Tamerlan også er blevet tjekket af FBI gennem en tre-fire år:

»De vidste, hvad han foretog sig, hvilke sites han besøgte, de fulgte enhver af hans bevægelser. FBI var bange for min ældste søn, fordi han var en leder, kunne svare for sig, og fordi han talte meget om islam,« citerer CNN hende for at sige.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip