FCK-direktør foreslår dansk Financial Fair Play

FCK-direktør Anders Hørsholt opfordrer i kronik Superliga-klubberne til at lave en dansk udgave af Financial Fair Play. Økonom roser forslaget

75 procent af de danske klubber leverer minus på årsregnskabet år efter år. Det er hverken holdbart eller optimalt for dansk fodbolds image.

Sådan lyder det fra FC Københavns administrerende direktør Anders Hørsholt i en kronik i Berlingske tirsdag. Her slår han fast, at dansk fodbold skal kigge sig selv i spejlet, og at klubberne ikke længere skal acceptere at lade op mod 90 procent af indtægterne gå til spillerlønninger. Han foreslår i stedet en fælles dansk model udsprunget af UEFA’s økonomistruktur med navnet Financial Fair Play.

- Lad os for eksempel blive enige om, at 15 procent af vores fælles pulje fra tv-indtægterne, som er vores største fælles indtægtskilde, skal øremærkes til andre ting end spillerlønninger. Ens for alle, skriver Hørsholt.

- Opgraderinger af tilskuerfaciliteterne, baneforholdene, sponsorlounger, akademier. Alle steder, hvor de vil gavne klubberne og dem og det, vi lever af på sigt, i stedet for at forsvinde ned i en spillerlomme nu. En investering i at sørge for, at vi alle i fremtiden kan få større indtægter ud af vores kerneprodukt, fortsætter FCK-direktøren i sin kronik.

Det er iøjnefaldende, når direktøren for Danmarks største fodboldklub så markant går ud og opfordrer til fælles fodslag med selv de mindste klubber i landet.

Og den anerkendte sportsøkonom Jesper Jørgensen bifalder forslaget.

- Det er den eneste måde, man kan gøre op med de mange røde tal, som hovedparten af Superliga-klubberne har kørt med. Der skal dannes en fælles front, og jeg synes, det er en rigtig god idé, at man investerer i infrastrukturen og ikke mindst i ligaens brand. Det handler også lidt mere om, hvorvidt man har salt og peber til ægget i morgen, men i lige så høj grad til i overmorgen. Det er på tide, at man ofrer nogle ting for at sikre en positiv udvikling på den lange bane, siger sportsøkonomen fra revisionsfirmaet Deloitte.

Han mener, at det gik helt galt i 2007-2008, hvor en ny stor tv-aftale gav klubberne mange penge mellem hænderne.

- Man havde dengang dårligt forladt forhandlingslokalet, før man talte om, at man nu skulle ud og have bedre spillere for at have det bedste produkt. Mange betaler regningen for det i dag, siger Jesper Jørgensen, der dog spår, at det kan blive svært at få dannet en fælles front.

Randers’ direktør, Jacob Nielsen, hilser debatten velkommen, men mener, at kollegaen hos FC København er for sent ude med sit opråb til klubberne.

- Grundlæggende er jeg enig i det, Anders skriver, men jeg synes måske, at det kommer fem år for sent. Pengene er brugt, og det er der nogle, der bøder for nu. Jeg mener faktisk, at der aldrig tidligere fra centralt hold fra DBU og Divisionsforeningen har været investeret så meget i dansk fodbold som nu, og jeg synes, at vi netop de seneste år har set klubberne agere med mådehold, påpeger Jacob Nielsen.

- Jeg er ikke uenig i Anders Hørsholts synspunkter om lønninger og søgen efter papkasser. Men jeg synes rent faktisk, at der nu bliver investeret i talentudvikling, og vi er også underlagt DBU’s licensregler, som har en række økonomiske krav for at drive en Superliga-klub. Så man kunne måske tale om en justering af disse, lyder modforslaget til Randers-direktøren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip