FCK risikerer svensk overhaling som førende i Norden

FC København er i mange år blevet udråbt til Skandinaviens førende fodboldklub.

Spørgsmålet er, om den danske hovedstadsklub kan bevare den position, hvis svenske Malmö FF for andet år i træk spiller sig i Champions Leagues gruppespil med en tilhørende økonomisk indsprøjtning på omkring 150 millioner kroner.

Den svenske mesterklub står onsdag aften i Glasgow over for skotske Celtic i den første af to playoff-dueller om en plads i det lukrative gruppespil.

DR-kommentator Jan Kalborg vurderer, at Malmös chancer for avancement er 50/50.

- Hvis det lykkedes Malmö at slå sig igennem til gruppespillet for andet år i træk, så truer Malmö FCK's position som Skandinaviens førende klub, mener Kalborg.

- Så får Malmö nogle økonomiske muskler, som gør, at man skal regne klubben som en magtfaktor på niveau med FCK - og måske i en periode ovenikøbet en tand stærkere end FCK.

- Det vil betyde, at FCK og Malmö kommer til at hive spillere ned fra samme hylde, vurderer DR-kommentatoren.

Den tidligere topspiller Ulrich Vinzents, der spillede i Malmö FF fra 2006 til 2012, mener også, at svenskerne nærmer sig FCK med hastige skridt.

Især indkøbet af angriberen Markus Rosenberg sidste år har løftet det svenske hold.

- Det er heldigt og dygtigt set. Rosenberg er den største profil i den svenske liga, og hver gang Malmö spiller europæisk, så går han forrest og løfter holdet. Det er en stor faktor.

- Det er stadigvæk en klub, der ikke kan holde på de bedste spillere, hvis der kommer bud. Der er skiftet otte-ni spillere fra sidste års startopstilling ud, men det har gjort det muligt at håndplukke nye spillere, siger Vinzents.

Han følger fortsat sin gamle klub tæt og ser gode muligheder for svensk succes imod Celtic. I forrige runde viste Malmö-spillerne høj klasse, da de for andet år i træk sendte østrigske Red Bull Salzburg ud.

- Malmö tabte 0-2 i Østrig, men på hjemmebane skilte de et hold på højt europæisk niveau ad og vandt 3-0. Stadion i Malmö er et svært sted at komme, siger Vinzents.

Han fortæller, at Malmö har lidt af den samme vinderkultur som kendetegner FCK.

- Malmö vil også være Skandinaviens største klub.

- Der er hvert år et kæmpe pres fra alle sider om, at man skal kæmpe med om guldet. Klubben har vundet meget og er bevidst om det pres. Så man finder også spillere, der kan leve med det pres, siger Vinzents.

- Man nærmer sig med hastige skridt FCK, mener han.

FC København misser i 2015 for første gang i 10 sæsoner et europæisk gruppespil efter et samlet nederlag til tjekkiske Jablonec i Europa League-kvalifikationen.

/ritzau/

Dagens Gossip