FCM kan tjene fedt på Europa League-eventyr

FC Midtjylland kan sikre sig en tiltrængt økonomisk indsprøjtning på op mod 50 millioner kroner, hvis det torsdag lykkedes at eliminere Southampton og sikre en plads i Europa Leagues gruppespil.

Det vurderer sportsdirektør, Claus Steinlein, der for en uge siden så FCM få 1-1 med hjem fra England.

- Der er tre ting, som vil rykke FCM, hvis vi kommer med.

- Det første er, at vi vil opnå noget, som vi drømmer om. Det vil gøre noget ved selvbevidstheden at tage skridtet ind i et gruppespil, siger sportsdirektøren.

- Det andet er, at vi i runde tal er garanteret 30 millioner kroner plus nogle entre-indtægter, så jeg plejer at sige, at man kan tjene tæt på 50 millioner kroner ved at komme med i gruppespillet.

- For det tredje så stiger prisen på vores spillere, fordi de bliver udstillet på den europæiske scene, så på alle punkter er det en god forretning, siger Claus Steinlein.

En plads i gruppespillet vil alene give 10 millioner kroner i bonus, og så venter der ellers seks kampe, der kan få indtjeningen til at stige yderligere. En sejr belønnes med 1,5 millioner kroner, mens uafgjort giver 750.000 kroner.

Tallene er baseret på de penge, som Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, honorerede klubberne med i sidste sæson, så pengene kan meget vel være endnu større nu.

Hvis FCM's danske mesterhold i slutningen af året avancerer til 1/16-finalerne fra en førsteplads, så vanker der en bonus på 3 millioner kroner. Bonussen er kun halvt så stor, hvis FCM ender som toer i gruppespillet.

Ved siden af Uefas mange præstationsbonusser så får klubberne i Europa League også del i den såkaldte "Market Pool" med penge genereret fra tv-rettigheder.

I 2013/14-sæsonen tjente Esbjerg mere end 10 millioner kroner alene fra Market Pool, da vestjyderne nåede frem til 1/16-finalerne.

Esbjergs samlede Uefa-indtægter fra Europa League endte på godt 29 millioner kroner.

Ud over de mange penge fra Uefa så vil et gruppespil også sikre FCM minimum tre hjemmekampe på et fyldt MCH Arena med 9481 tilskuere i Herning.

Selv om der er gode penge at hente i Europa League, så er det alligevel småpenge i forhold til gruppespillet i Champions League.

FCM lagde ud i Champions League-kvalifikationen, men efter et samlet nederlag til cypriotiske Apoel FC overgik det danske mesterhold til Europa League.

- Gruppespillet i Champions League giver omkring 150 millioner kroner. Det er to årsbudgetter i FCM, så det er en helt anden størrelse, siger Claus Steinlein.

Sportsdirektøren er optimistisk, når han bliver spurgt til chancen for at vinde samlet over Southampton efter sidste uges 1-1-kamp i England.

- Jeg tror 100 procent på det. Nu skal vi spille på MCH Arena, hvor vi har holdt clean sheet mange gange. Vi vinder langt de fleste kampe på hjemmebanen. Jeg tror kun, at vi har tabt to gange de seneste 12 måneder.

- Vi tror på, at vi kan gøre det, men det kræver noget ekstraordinært.

- Hvis fok på stadion bakker lidt op, glemmer den jyske mentalitet og skaber lidt Balkan-stemning, som vi en gang imellem oplever, når vi spiller på udebane, så tror vi på, at vi kan gøre det, siger Steinlein.

Torsdagens returopgør i Herning spilles klokken 20.45.

/ritzau/

Dagens Gossip