Fed-melding presser danske renter op

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke meddelte i går, at han gradvis vil fjerne de støtteben, han har plantet under amerikansk økonomi fra efteråret.

Det har i dag ført til aktiefald og heftige rentestigninger i hele verden, også herhjemme ligger de 10-årige renter torsdag morgen på de højeste niveauer siden februar i år. Holder niveauerne eller stiger renterne yderligere, vil det også få en direkte betydning for den pris, danske boligejere, forbrugere og virksomheder betaler.

Med meldingen i går lægger Bernanke dermed også et indirekte pres på skuldrene af hans europæiske kollega Mario Draghi, der er chef for den Europæiske Centralbank. Feds opkøb har nemlig været med til at holde den samlede efterspørgsel på obligationer verden over høj og dermed også renterne lave.

Renterne stiger - pres på ECB

Når Fed nu trapper ned på sine opkøb, vil renterne i både USA og resten af verden stige, og særligt her i Europa kan vi meget dårligt tåle højere renter, forklarer Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg.

»Det her lægger et pres på ECB, fordi det kan føre til stigende renter i flere europæiske lande, blandt andre Danmark og Tyskland. Og vi har et Europa, der stadig slås meget med at skabe vækst. Vi har jo ikke den bedring, som amerikanerne oplever,« siger han til Berlingske Business.

Derfor kan Feds nedtrapning betyde, at ECB bliver nødt til at trappe ned på sin pengepolitik for at undgå, at den europæiske recession ikke bliver længere end højst nødvendigt.

»ECB er den centralbank, der relativt støtter mindst i øjeblikket blandt de store centralbanker, så det her lægger et pres på ECB for at gøre noget yderligere for, at de her rentestigningerne i USA ikke er med til at lægge en yderligere dæmper på væksten i Europa,« siger Henrik Drusebjerg.

Bernanke havde gode nyheder med

Da Fed-chef Bernanke i går gik på talerstolen efter rentemødet i den amerikanske centralbank var han ellers egentlig bevæbnet med gode nyheder.

Det går bedre med både vækst og arbejdsmarked, end centralbanken tidligere forventede. Ben Bernanke og flertallet af hans kolleger nedjusterede risikoen for, at væksten i USA kommer til at skuffe i de kommende år.

Det skyldes hovedsagelig udviklingen på arbejdsmarkedet. Centralbanken spår nu, at arbejdsløsheden allerede i slutningen af 2014 vil nå ned under 6,5 procent. Kort sagt er den amerikanske økonomi ved at rejse sig op igen efter at have været i knæ.

Investorer nervøse for neddrosling

Men det betyder også, at krykkerne kan smides hurtigere end tidligere forventet, og det bekymrer investorerne.

For Fed-chef Ben Bernanke meddelte altså også i går, at centralbanken sandsynligvis begynder at drosle ned på sit obligations-opkøbsprogram QE3 allerede til efteråret, og - hvis den positive udvikling fortsætter - hæver renten fra begyndelsen af 2015.

I øjeblikket køber Fed obligationer for 85 milliarder dollar om måneden, men nu vil centralbanken altså gradvist skrue lidt ned for seddelpressen.

»Paradokset i det her er, at han egentlig kommer med gode nyheder. Når reaktionen bliver negativ, så skyldes det i høj grad frygten for forandringer,« siger Henrik Drusebjerg, seniorstrateg hos Nordea og fortsætter:

»Men det hænger altså sammen med, at nu har man været vant til igennem knap et år, at der har været en massiv hånd under markedet. Det skal det til at ændre sig, og det skaber noget usikkerhed,« siger han.

Usikkerheden bliver ikke mindre af, at der stadig gradvist kommer dårlige tal fra de øvrige store økonomier i verden. Europa er som bekendt stadig i Recession, forleden nedjusterede Verdensbanken sine vækstskøn for den globale økonomi, og så sent som i nat fik vi dårlige væksttal fra Kina. 

Investorerne bliver usikre

Det samlede billede skaber altså usikkerhed hos investorerne - renterne stiger, valutakurserne svinger og aktierne falder.

Og selvom det kan skabe problemer her i Europa og højere renter, så er effekterne måske endnu værre i emerging markets, som f.eks. Brasilien og flere asiatiske lande, hvor aktiefaldene i går var noget mere heftige end i USA og Europa.

Ifølge Henrik Drusebjerg skyldes det, at lande som Brasilien kan komme i problemer, fordi de har store reserver af amerikanske statsobligationer.

»Når Bernanke går ud med en melding som i går, så styrker det dollaren, men det hæver jo altså også renterne. Det betyder, at de her lande taber penge på deres obligationsbeholdninger,« siger han og fortsætter:

»Det skader de enkelte landes valutaer og gør investorerne bange, fordi det er lige meget meget om man har en aktie eller en obligations, så taber man på valutafald,« siger han.

Nordea: Tag en slapper

Henrik Drusebjerg mener dog, at reaktionerne efter Fed-mødet i går har været lige lovligt voldsomme. Ben Bernanke signalerede nemlig også i går, at han er fleksibel og parat til at gribe ind, hvis økonomien alligevel ikke udvikler sig så godt som ventet.

»Det betyder samlet, at det godt kan være, at økonomien har det bedre. Men Fed fortsætter altså stadig med at holde en meget kraftig hånd under finansmarkederne og økonomien. Det de lægger op til er at øge hjælpen lidt mindre fremover. Det er jo sådan set ikke parate til at fjerne den endnu,« siger han.

Dagens Gossip