Fede bedsteforældre giver tykke børnebørn

Hvis far eller farfar var fede, bliver søn eller datter det højst sandsynligt også. I hvert fald har de ældre generationers vægt indlfydelse på ungernes vægt blandt mus, viser et nyt studie.

Tidligere studier har ifølge forskning.no desuden peget på, at mors overvægt under graviditeten kan få en indflydelse på barnets forbrænding og vægt i dets liv uden for maven. Nu tyder de nye resultater blandt mus på, at også fars vægt og arveanlæg spiller en rolle i barnets ve og vel fremover.

Læs også: Lightsodavand under graviditet kan have triste konsekvenser for barnet

I studiet med mus lod forskere overvægtige hanmus parre sig med normalvægtige hunner. I starten så det ud til, at museungernes vægt var nogenlunde normal, så længe de fik normal føde. Men ligeså snart forskerne byttede føden ud med kost, der var meget rig på fedt og sukker, blev unger af tykke fædre tykkere end andre mus. Derudover blev de i øget grad syge af fedt i leveren eller fik tidlige tegn på diabetessygdomme.

I næste forsøg forsøgte forskerne at parre normalvægtige hanmus (men dog hanmus af overvægtige fædre) med normalvægtige hunmus. Her viste resultaterne, at ungerne – eller børnebørnene af tykke bedstefædre – havde store problemer med at spise fed og sukkerholdig mad. Det gik i øget grad ud over deres helbred i sammenligning med andre mus af normalvægtige bedstefædre. På den vis har bedstefars kost altså noget at sige i forhold til, hvordan børnebørnenes helbred er grundet såkaldt “epigenetik”, mener forskerne.

Læs også: Tvillinger bliver gravide på samme tid - men så tager situationen en uventet drejning

En halvgod nyhed er, at man endnu ikke ved, om samme tendenser gør sig gældende blandt mennesker. En endnu bedre nyhed er, at studierne viste, at fedmeproblemerne ikke ser ud til at påvirke oldebørnene i rækken af undersøgte mus. Der er dog grund til at overveje og undersøge nøje, om kostråd og anbefalinger i fremtiden skal tage højde for en given persons familiehistorik på faderens side, ifølge forskerne.

Læs også: Nu er hver anden danske kvinde overvægtig

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip