Fejl i insulinpenne: Hold ekstra øje med blodsukkeret

Rysteture, svedeture og mangel på koncentration kan meget vel ramme danskere med sukkersyge, hvis de bruger en af Novo Nordisks insulinpenne, som ved en fejl i produktionen kan have for lidt eller for meget insulin i sig.

De fejlfyldte insulinpenne er nu tilbagekaldt, men op mod 4200 er stadig i omløb i 13 lande - inklusiv Danmark. Derfor skal danskere med sukkersyge holde øje med, hvilken type insulinpen, de har liggende, advarer Diabetesforeningen.

- Patienterne skal først se, om de har nogle af de tilbagekaldte penne, og hvis de har dem, så skal de hurtigst muligt få dem byttet om, siger Malene Bagger, forskningschef i Diabetesforeningen, til Ritzau.

- Hvis man tager en forkert insulindosis, så kan det få nogle meget ubehagelige følger, specielt hvis man får for lavt blodsukker, siger Malene Bagger.

Pennene svinger fra mellem 50 og 150 procent af den tiltænkte mængde insulin per milliliter. Det skriver den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, i en pressemeddelelse.

For meget insulin er ifølge forskningschefen ikke det store problem. Men for lidt kan være ubehageligt og i ekstreme tilfælde decideret farligt.

- Med for lavt blodsukker får du det rigtig dårligt. Man ryster, sveder, kan ikke koncentrere sig, kan blive aggressiv og man skal hjælpes til at få sukker, siger Malene Bagger.

- Med ekstremt lavt blodsukker kan du gå i koma. Det vil dog nok ikke ske på grund af de tilbagekaldte penne, fortæller Malene Bagger.

Fejlen er fundet i produkterne Novomix 30 Flexpen og Novomix 30 Penfill, hvor en del altså har fået for meget eller for lidt insulin i sig.

- De fleste har et lager af penne liggende, men hvis de kun har penne med batch-nummer, så må de blive nødt til at tage deres dosis, som de plejer, og så måle blodsukkeret oftere, så de kan korrigere, siger forskningschefen.

- I sidste ende kan man ringe til vagtlægen, lyder det.

Diabetesforeningen er endnu ikke blevet kontaktet af patienter, som har fået for meget eller for lidt insulin på grund af Novo Nordisks penne med produktionsfejl.

/ritzau/

Dagens Gossip