Fem år siden aktierne ramte krisen bunden

Denne søndag er det præcis fem år siden, at aktiemarkedet nåede bunden i kølvandet på finanskrisen, men så startede opturen også.

Siden bunden den 9. marts 2009 er aktierne tredoblet i værdi målt på det brede KAX-indeks, der indeholder samtlige danske aktier på Københavns Fondsbørs, fremgår det af en analyse fra Nordea.

Den viser, at aktierne i det brede indeks er blevet 1256 milliarder kroner mere værd på de fem år.

- Krisen i 2008 var slem ved investorerne, men til gengæld har de seneste år været exceptionelt gode for investorerne.

- Siden det danske aktiemarked vendte, har aktionærerne fået tredoblet deres investering med et afkast på 207 procent målt ved det brede KAX-indeks, siger Henrik Drusebjerg, der er aktiestrateg i Nordea.

Selv de investorer, der købte aktier, da markedet toppede i 2007, har ifølge Henrik Drusebjerg fået et pænt positivt afkast af deres investeringer.

- Det kræver selvfølgelig, at de ikke lod sig skræmme til at sælge det første år, hvor markedet faldt godt 60 procent, siger Henrik Drusebjerg.

Udviklingen viser, at selvom aktiemarkedet engang i mellem falder kraftigt på kort sigt, så skal man bare være tålmodig, så stiger det oftest igen.

- Samtidig er det selvfølgelig også en advarsel om, at man skal kunne klare den slags udsving, tilføjer han.

Drusebjerg mener, at aktiemarkedet er rimeligt prissat i øjeblikket.

- Der er plads til moderate stigninger fremadrettet, så længe fremgangen i verdensøkonomien fortsætter.

- Rekorderne på aktiemarkedet følges ad med rekorder i virksomhedernes indtjening, og derfor er kursstigningerne naturlige nok, siger Henrik Drusebjerg, der ikke ser tendens til en aktieboble.

/ritzau/

Dagens Gossip