Fem dræbte i sammenstød i Alexandria

På trods af massiv tilstedeværelse af politi og militær er yderligere 72 personer blevet kvæstede i sammenstødene i Alexandria, oplyser nyhedsbureauet, mens læger og Egyptens Sundhedsministerium beretter, at 10 personer er blevet sårede i sammenstød i hovedstaden Cairo, hvor op mod 100.000 mennesker demonstrerede mod Morsi på Tahrir-pladsen.

Ifølge tidligere oplysninger fra lægepersonale er tre personer blevet dræbt, mens 50 blev meldt sårede i sammenstødene i Alexandria, der fandt sted foran Qaid Ibrahim-moskéen, skriver AFP.

Rivaliserende grupperinger var fredag aften i masseprotester i Cairo og Alexandria, hvor tilhængere og modstandere af den afsatte islamistiske præsident udveksler bidende anklager om forræderi:

»De kalder os terrorister, men retfærdigheden er på vores side,« sagde Sherif Zeidan, en demonstrant blandt titusinder af Morsi-tilhængere, til nyhedsbureauet AFP.

På den rivaliserende front har chefen for den egyptiske hær, general Abdel Fattah al-Sisi, indkaldt til fredagens Morsi-kritiske demonstration. Generalen vil have folk på gaderne for at give militæret »mandat« til at konfrontere de seneste ugers voldelige opstand, der ifølge hæren er organiseret af Morsis støtter.

Mens egypterne har demonstreret fredag, beskylder den egyptiske hærledelse den afsatte præsident Mohamed Morsi for at samarbejde med den militante palæstinensiske bevægelse Hamas. Samarbejdet skulle have fundet sted i 2011 under opstanden mod daværende præsident Hosni Mubarak, hvor Morsi ifølge anklagen skulle have samarbejdet med militante palæstinensere om angreb mod politistationer og fængsler. Det resulterede i adskillige fangeflugter, hvor islamistiske fanger slap væk.

Ifølge anklagen skulle Morsi også have medvirket til drab på politibetjente og bortførelse af soldater.

Anklagerne bliver dog pure afvist af Morsis magtbase, Det Muslimske Broderskab.

»Vi ved alle, at disse anklager er intet mere end fantasi hos et par af hærens generaler og et militærdiktatur,« siger talsmanden for broderskabet, Gehad El-Haddad.

»Vi fortsætter vores protester på gaderne,« erklærer han.

Op mod 200 personer, primært Morsi-tilhængere, har mistet livet i konfrontationer med militær og politi den seneste måned.

BNB

Dagens Gossip