Fem formodede syrienkrigere skal blive bag tremmer

Fem mænd i 20'erne, som mistænkes for at have ladet sig hverve af den militante gruppe Islamisk Stat (IS), skal forblive bag tremmer.

Det besluttede en dommer ved Retten på Frederiksberg mandag. For mændene var der dog et lille lyspunkt, da de ikke længere skal sidde varetægtsfængslet i isolation.

- Det blev ikke begæret, siger senioranklager Sonja Hedegaard fra Københavns Politi.

Mændene har siddet fængslet siden begyndelsen af april, og det skal de altså fortsætte med foreløbig til 27. juni, hvor retten igen skal tage stilling til, om varetægtsfængslingen skal forlænges.

Alle retsmøder i sagen er foregået for lukkede døre, så det er meget begrænset, hvad der er sluppet ud til offentligheden om sagen.

Man ved dog, at fire af de fem blev anholdt ved en politiaktion 7. april, og at politiet påstår, at mændene har ladet sig hverve af IS. Det vides ikke med sikkerhed, hvor de blev anholdt, men det var formentlig i Ishøj, Glostrup og Tingbjerg.

Da de fire blev anholdt, sad den femte af mændene allerede varetægtsfængslet.

For nylig lød en vurdering fra Center for Terroranalyse hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, at mindst 135 personer siden sommeren 2012 er rejst til Irak og Syrien for at kæmpe i konflikten.

For alle mandagens fem sigtede gælder det, at politiet hævder, at de hver mindst én gang er rejst til Syrien, og at de der har ladet sig hverve af Islamisk Stat.

Det er bemærkelsesværdigt, at PET og Københavns Politi for fire af de fem mænds vedkommende sætter præcise datoer på den påståede tilslutning til Islamisk Stat i 2013.

Datoerne er 16. juni, 1. juli, 9. september og 11. november.

Dette underbygger forlydender i flere danske medier om, at politiets materiale kan bestå af oplysninger fra et stort læk af interne Islamisk Stat-dokumenter til britisk presse.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip