Fem skarpe til ekspert om Koch-udvalgets anbefalinger

Det såkaldte Carsten Koch-udvalg fremlagde tirsdag sine 39 anbefalinger, der lægger op til en ny arbejdsmarkedsindsats, hvor indsatsen fremover skal være mere individuelt tilpasset den enkelte ledige.

Her kan du læse fem spørgsmål og svar med arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen om de vigtigste elementer i Koch-udvalgets rapport.

Spørgsmål: Hvor er den vigtigste ændring i forhold til nuværende system?

- Det ligger i, at man går fra at lave negativ motivation af de ledige til en mere positiv motivation. At man ikke skal møde dem med mistillid og mistanke om, at de nok er en "Dovne-Robert", men at man faktisk møder dem med respekt og anerkendelse af, at de rent faktisk har nogle ønsker, idéer og behov som ledig.

Spørgsmål: Hvor vurderer du, den største gevinst ligger?

- Det er ved det gode kvalitative match mellem virksomheden op den ledige. Det er godt og vigtigt, og det er noget nyt. Man går tilbage til klassisk arbejdsmarkedspolitik. Man har ikke lavet arbejdsmarkedspolitik i 10 år. Man har lavet beskæftigelsespolitik, som har været ensidigt udbudsrettet.

Spørgsmål: Hvilken anbefaling er sværest at gennemføre?

- Noget af det sværeste bliver slagsmålet med fagbevægelsen om a-kasserne, for her siger de nok, at a-kasserne kan noget, hvor jobcentrene bliver sat i forreste linje. Det tror jeg, der kommer et stor politisk slagsmål om.

Spørgsmål: Hvilke anbefalinger er nemmest at implementere?

- Efteruddannelse af medarbejderne på jobcentrene og omorganisering og afbureaukratisering på jobcentrene. Det er helt oplagt, at det kan gøres nemt.

Spørgsmål: Er det her løsningen på beskæftigelsesudfordringen i Danmark?

- Nej, det er det ikke, og det skaber ikke jobåbninger i sig selv. Det drejer sig om en jobskabende og vækstskabende politik.

- Nu er vi altså ude af den krise, som vi har snakket om siden 2008, og der er nogle andre initiativer, som det her også skal støtte op omkring.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip