Ferguson demonstrerer på årsdag for politidrab på 18-årig

Hundredvis af demonstranter gik søndag på gaden i byen Ferguson i den amerikanske delstat Missouri - et år efter den sorte teenager Michael Brown blev dræbt af en hvid politimand.

Drabet 9. august sidste år udløste voldsomme optøjer i Ferguson og andre byer samt en national racedebat i USA.

Den 18 år gamle Michael Brown blev skudt og dræbt af den hvide politimand Darren Wilson under uklare omstændigheder. Øjenvidner siger, at den 18-årige Brown var ubevæbnet.

Allerede lørdag begyndte hundredvis af demonstranter i St. Louis-forstaden Ferguson at markere årsdagen for Browns død.

Michael Browns far, der har samme navn som sin søn, gik forrest i søndagens demonstration.

- Nogle mennesker har fået mere retfærdighed på grund af min søn, og det har hjulpet dem. Men jeg kæmper for at klare det, sagde han til journalister.

Deltagere i demonstrationen råbet slogans som "Hænderne op, skyd ikke", og flere hundrede samledes uden for politihovedkvarteret, hvor de råbte "Hey hey, ho, ho - disse dræberpansere må væk".

Flere aktivister hoppede over afspærringer ved bygningen, men de blev spredt uden vold.

Det kom til voldsomme optøjer i november sidste år, efter at en domstol afgjorde, at der ikke skulle rejses tiltale mod politimanden.

En række borgerrettighedsaktivister, religiøse ledere og andre personer er taget til Ferguson fra hele USA på årsdagen.

Forud for årsdagen har racedebatten i USA fået ny næring af en række nye skuddrab på sorte udført af hvide politifolk.

Senest fredag blev en sort og ubevæbnet 19-årig, Christian Taylor, skudt og dræbt af en hvid politimand, efter at han skal have kørt en bil gennem indgangspartiet i en bilforretning i byen Arlington i Texas.

- Dette er ikke episode, som vi kan se på isoleret, fordi det er noget vor nation har kæmpet med i forbindelse med temaer som social uretfærdighed, ulighed, racisme og magtmisbrug hos politifolk, sagde politimesteren i Arlington, Will Johnson, på et pressemøde forud for årsdagen i Ferguson.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip