Festival fejrer 40 års fødselsdagsfest i Tønder

Hvem vil med til fødselsdag? Indtil videre 2.250 publikummer, der allerede har sikret sig billet til årets Tønder Festival.

Det skotske topnavn Runrig, gode gamle venner af festivalen, vil selvfølgelig også gerne være med til at gøre Tønder Festivalens 40 års fødselsdagsudgave til en fest.

Fra Skotland kommer også sangerinden Julie Fowlis, der har givet det gæliske sprog en sødmefuld renæssance.

Steve Earle, verdenskendt sangskriver og troubadour i en klasse for sig og americana-musikkens skarpe veteran, tager turen til Tønder.

Det samme gør en gammel kending af festivalen, amerikanske Chuck Brodsky, samt The Stray Birds fra Pennsylvania, nyt ungt og meget anmelderrost bluegrass/americana-band.

Vi skal fejre musikken

Publikum kan glæde sig til et mangfoldigt musikprogram, der bygger videre på den udvikling, Tønder Festivalen har været i gang med de senere år. Flere navne bliver offentliggjort snarest.

Det er vigtigt for festivalen at gøre den store 40 års fødselsdag til både en fest for fire årtier med international folk-og roots-musik og til en fest for den fremtid, både festivalen og folkemusikken er i fuld gang med at erobre.

- Vi skal sammen med vores publikum fejre, at vi hvert år siden 1975 har skabt et unikt møde mellem musikere og publikum. En festival på musikkens præmisser – takket være musikere, publikum og en hærskare af frivillige. Og vi skal invitere nye unge talenter ind på scenen og byde nye publikummer med til festen, siger Carsten Panduro, kunstnerisk leder af Tønder Festivalen.

Årets festival vil bygge videre på en udvikling, der har været i gang de seneste par år. Det vil sige den nye store festivalplads, nye scener og særlige temaområder som for eksempel NOLA med spejltelte, cajun-retter, udendørs miniscene og dans helliget New Orleans og Louisiana-kulturen.

40 års fødselsdagen bliver også fejret med særlige koncerter, hvor musikerne mødes og spiller sammen på kryds og tværs. Her vil blandt andre Runrig være at finde.

Applaus til en stædig festival

Sidste år stod solen i zenit over festivalpladsen. På mere end én måde.

Vejret var fremragende, bedre end de fleste kunne huske fra tidligere år. Publikum strømmede til, og det var ikke kun på grund af vejret. For musikprogrammet var overdådigt og bød på nye navne, solide publikumstræffere og driftsikre veteraner i en skøn blanding.

Det gav genlyd. Ikke blot hos publikum, men også i medierne. Det er ikke for meget sagt, at Tønder Festivalen i 2013 brød igennem mediemuren.

Måske ikke så underligt. For interessen for folkemusikken og hele det brede felt af håndspillet musik med rødder i folk, country, blues, cajun, world har været støt stigende de senere år. Også blandt det yngre publikum.

Det er gået op for rigtig mange, at Danmark har en helt unik festival for den musik. En festival, som har en meget stærk identitet og et meget dedikeret og musikelskende publikum.

En festival, som de senere år har fornyet og genopfundet sig selv. Tønder Festival 2014 bliver et sandt oplevelsesmekka midt i det smukke marskland, hvor traditioner møder nybrud inden for folk- og roots-musikken.

Dagens Gossip