Fifa sagsøger fodboldledere for millionbeløb

Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, føler sig snydt for millioner af kroner og vil have pengene tilbage.

Fifa har onsdag sagsøgt 39 personer og to selskaber ved de amerikanske domstole i en række sager om korruption.

De mange sager, der blandt andet involverer korruption omkring valget af VM-slutrunder og salg af tv-aftaler, bliver i øjeblikket behandlet i USA.

Blandt de sagsøgte er velkendte - og berygtede - navne som den tidligere vicepræsident Jack Warner og forhenværende medlem af eksekutivkomitéen Chuck Blazer.

Sammen med Jack Warners søn og flere andre er de mistænkt for at have modtaget ti millioner dollar under bordet for at sikre, at Sydafrika vandt afstemningen om VM-værtskabet i 2010.

I det 22 sider lange dokument, som Fifa har overgivet til de amerikanske myndigheder, bliver det fremført, at fodboldforbundet har brugt årtier og millioner af dollar på at opbygge sit brand.

"Men i dag er Fifa blevet kendt for de sagsøgtes svindel og korruption og ikke for sit gode arbejde", lyder det.

Fodboldforbundet vil have penge tilbage fra 20 forhenværende topfolk i organisationen, som ifølge Fifa har været medvirkende til at "skade Fifas ry".

Eftersom de 20 sagsøgte ifølge Fifa ikke har udført deres arbejde med ærlighed, har de uretmæssigt modtaget salærer, bonusser og goder.

Blandt de sagsøgte i denne del af sager er Chuck Blazer "topscorer". Fifa sagsøger ham for knap 5,4 millioner dollar (svarende til 36 millioner kroner).

I alt beløber denne del af sagen sig til mindst 28.224.687 dollar (knap 190 millioner kroner).

Den nyvalgte Fifa-præsident, Gianni Infantino, er indstillet på at gå langt for at få de sagsøgte til at betale penge tilbage.

- De har misbrugt deres positioner og den tillid, som de har haft i Fifa og andre internationale fodboldorganisationer, hvilket har forvoldt stor og vedvarende skade på Fifa, de nationale forbund og fodboldmiljøet.

- De penge, som er endt i deres lommer, tilhører fodbolden, og det var meningen, at de skulle bruges til at udvikle spillet.

- Som fodboldens verdensforbund vil Fifa have de penge tilbage, og vi er fast besluttet på at jagte dem så længe, det tager, siger Infantino i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Dagens Gossip