Fifa udelukker tidligere sydafrikansk leder i seks år

Skrevet af admin

14/10/2015

Dagens topnyheder

De næste seks år kan den tidligere sydafrikanske fodboldleder Lindile Kika ikke arbejde i fodboldens verden.

Det stod klart onsdag, da Det Internationale Fodboldforbunds, Fifa, udelukkede Lindile Kika fra alle fodboldaktiviteter i seks år.

Det oplyser Reuters.

Beslutningen er truffet af Fifas etiske komité, og den har ikke umiddelbart vurderet nogen sammenhæng med de seneste suspenderinger af blandt andre Fifa-præsident, Sepp Blatter, eller Fifas vicepræsident og præsident for Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, Michel Platini.

- Procedurerne mod Lindile Kika blev åbnet i november 2014 i relation til flere internationale testkampe, som blev spillet i Sydafrika i 2010, oplyser Fifas etiske komité i en meddelelse.

Kika har tidligere haft en toppost i det sydafrikanske fodboldforbund, og sagen mod ham handler om matchfixing af fodboldkampe før VM-slutrunden i 2010 i Sydafrika.

Lindile Kika er tidligere nævnt i en Fifa-rapport om sagen sammen med fire andre personer.

I den tidligere rapport fremgik det, at singaporeaneren Wilson Raj Perumal, der fire gange er dømt for matchfixing via sin organisation samarbejdede med fodboldledere i Sydafrika for at fixe kampe før slutrunden.

Ifølge AFP fandt Fifa dengang, at der var aftalt spil i Sydafrikas testkampe mod Thailand, Bulgarien, Colombia og Guatemala.

I bogen "Kelong Kings", der blev udgivet i 2014 og i et interview med CNN har Perumal tidligere fortalt, at han er lykkedes med at fixe mellem 80 og 100 fodboldkampe.

I bogen fremgår det også, at Danmarks testkamp mod Sydafrika i sommeren 2010 blev forsøgt manipuleret.

Kampen endte med et dansk 0-1-nederlag, og Perumal fortæller i bogen, at han havde bestukket personer i det sydafrikanske fodboldforbund, så han havde fået kontrol over, hvilke dommere, der skulle lede Sydafrikas kampe.

Ifølge bogen var der derfor sat en dommer på til Danmarks kamp, som var udpeget af matchfixerne, men da den valgte dommer blev syg tidligt om morgenen på kampdagen, blev det sydafrikanske forbund mistænksom, og man valgte at udskifte dommeren med en helt anden.

/ritzau/