FIH indfrier lån for 10 milliarder på to dage

FIH Erhvervsbank lever efter i dag ikke længere direkte på statens nåde.

I en pressemeddelelse skriver banken her til morgen, at den i går tilbagebetalte statsgaranterede obligationer for 5,7 milliarder kroner. I dag følger så næste portion på 4,2 milliarder kroner. Og dermed har FIH indfriet alle sine statsgaranterede lån.

»I de første år af finanskrisen i 2008-2010 var den danske banksektor og FIH i særdeleshed gennem en svær periode. Vi er taknemmelige for den hjælp, som blev givet til banksektoren og FIH af de danske politikere gennem forskellige hjælpepakker,« skriver bankens direktør, Bjarne Graven i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Det er derfor særdeles tilfredsstillende, at vi nu er i stand til at indfri de sidste forpligtelser til staten, uden at det har kostet de danske skatteydere penge,« skriver han.

Islandsk ejerskab gav problemer

FIH Erhvervsbank var delvist ejet af den islandske bank Kaupthing Bank, da finanskrisen brød ud, og fik for alvor problemer, da den islandske bank blev sat under administration af staten.

Det var medvirkende til, at banken i 2009 havde brug for samlet 50 milliarder kroner garanteret af den danske stat og derudover modtog et lån i form af hybrid kernekapital på 1,9 milliarder kroner.

Lånet holdt banken oven vande, indtil september 2010, da ATP sammen med et konsortium af investorer overtog FIH. ATPs fondsdirektør Bjarne Graven blev ny direktør.

Og han blev godt hjulpet på vej i sit arbejde med at få styr på likviditeten af staten. I marts sidste år indgik FIH en aftale med Finansiel Stabilitet, som betød, at banken fik lov til at skippe dårlige lån relateret til investeringsejendomme for samlet 17 milliarder kroner over i et nyt selskab under den statslige skraldespandsbank.

Banken oplyser i sin pressemeddelelse i dag, at udlånsbalancen siden starten af 2011 er barberet med 42 milliarder kroner, svarende til mere end 70 procent. Men banken har også fået penge i kassen ved hjælp af nye kunder, og øget udlånsbalancen fra 2,3 milliarder kroner primo 2011 til 11,3 milliarder kroner i dag.

Ifølge banken selv kan FIHs samlede betalinger til staten under Bankpakke II i form af garantiprovision og rentebetaling på den hybride kernekapital opgøres til 1,7 mia. kroner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip