Fik du tæsk som barn? Tre ud af fire svarer ja

Over halvdelen af de 18-35-årige er blevet slået eller sparket af deres forældre som barn, mens det gælder for tre ud af fire i den samlede befolkning. Det viser en undersøgelse med 1.0030 respondenter, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, som også står bag denne artikel.

Det kan give varige mén helt hen i voksenlivet at være blevet afstraffet fysisk af sine forældre, forklarer børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Halse.

- Hvis børn systematisk får rap over fingrene eller slag i nakken, når de ikke sidder pænt ved bordet, vil de som voksne have meget svært ved at håndtere konflikter med andre voksne, og de vil typisk slå deres egne børn,” siger han til Søndagsavisen.

LÆS OGSÅSådan skal du reagere på vold mod børn

Revselsesretten blev introduceret i 1985 og helt præciseret i 1997, så mange forældre har altså slået deres børn, selv om det er ulovligt. Nogle har kun gjort det en enkelt gang i affekt. Det gælder omkring en tredjedel af dem, der siger i undersøgelsen, at de har fået en endefuld eller en lussing. Mens over en tredjedel har oplevet det mere systematisk.

Nogle børn bliver udsat for meget grove overgreb fra deres forældre. Forældrevold ligger stadig på top ti over de opkald, Børnetelefonen får flest af.

- Det er meget sjældent bare et enkelt slag. Børnene fortæller, at de har fået mast hænderne med en varm gryde, at de er blevet holdt under den kolde bruser med et stykke sæbe i munden, eller at de har fået holdt hovedet ned i toiletkummen, mens der er blevet skyllet ud et par gange, siger souschef for Børnetelefonen Bente Boserup til Søndagsavisen.

Klik her og følg Dagens.dk på Facebook

Ydmygelser fra forældre kan ødelægge et barns selvværd, fortæller hun.

 - De lever i konstant frygt for, hvornår det næste slag kommer, og nogle gange udløser de det selv for at få det overstået. Selv en enkelt lussing gennem et helt barneliv, kan mærke et barn, for du oplever et tillidsbrud fra den person, som du troede ville beskytte dig mod alt, forklarer hun.

En undersøgelse fra SFI viser, at vold mod børn påvirker dem resten af livet. Risikoen for en voldsdom er fire gange så stor for drenge, og risikoen for selvmord eller stofmisbrug er ti gange større for alle voldsramte børn.
 

Dagens Gossip